niedziela, 7 maja 2017

Banany smażone w cieście kokosowym


W kuchni azjatyckiej znajdziemy nie tylko aromatyczne dania typu curry, pad thai czy dania z ryżem, ale też bardzo smaczne desery, z którymi kuchnia wschodu jest kojarzona rzadko, a szkoda bo są zaskakujące i pyszne. Poniżej znajdziecie przepis na jeden z bardziej znanych deserów czyli banany smażone w cieście. 

 BANANY SMAŻONE w CIEŚCIE


Składniki:
4-5 bananów
olej do smażenia
ciasto:
1/2 szkl wiórków kokosowych
1/2 szkl uprażonego sezamu
1/3 szkl mąki z tapioki
3/4 szkl mąki ryżowej
2 łyżki cukru
1 szczypta soli
ok.3/4 szklanki wody

Przygotowanie:
ciasto :
W misce mieszamy obydwie mąki  i wodę (trochę ponad  3/4 szkl), cukier oraz sezam i wiórki koksowe. Dodajemy szczyptę soli.

Banany obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Plastry maczamy w cieście, a następnie łyżką kładziemy na głębokim, mocno rozgrzanym w woku tłuszczu (najlepiej smażyć w woku ponieważ do garnka ciasto za bardzo przywiera). Wyciągamy z tłuszczu na ręcznik papierowy aby wchłoną nadmiar oleju.

(zamiast mąki z tapioki można użyć mąki pszennej w proporcji 5 łyżek pszennej, 2 łyżki ryżowej)


przepis według D. Ładochy

1 komentarz: