ciasto PRLu – pijak klasyczny

10158

składniki na biszkopt:
120 g mąki orkiszowej lub pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
200 g cukru

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie stopniowo żółtka, cały czas miksując. Do ubitej masy dodajemy przesiane mąki i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy przez ok. 30-35 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na masę:
725 ml  mleka
3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g cukru
250 g masła, miękkiego
np. olejek rumowy

wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka z cukrem. Mieszamy i gotujemy, aż powstanie budyń. Do gorącej masy dodajemy masło oraz olejek rumowy do smaku i mieszamy do połączenia się z masą. Gorący krem wylewamy na wystudzony i nasączony ponczem biszkopt.

dodatkowo:
herbatniki (na wierzch ciasta)
ok. 3 kieliszki wódki
polewa czekoladowa + parę kropli olejku rumowego
poncz: ok. 100 ml wódki wymieszanej z 125 ml wody
wiórka kokosowe

wykonanie ciasta:
Biszkopt wkładamy do blaszki, nasączamy go ponczem. Wylew ciepłą masę. Na ciepłej masie układamy herbatniki delikatnie namoczone w wódce. Całość polewamy polewą czekoladową wymieszana z paroma kroplami olejku rumowego, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here