środa, 3 maja 2017

Sałatka z jajkiem, porem, kabanosem i miechunką

Sałatki warzywne z majonezem to jedne z najpopularniejszych polskich przekąsek. Dziś przedstawiam Wam przepis na sałatkę z porem, jajkiem i majonezem, którą wzbogaciłam dodaniem kabanosów oraz miechunki. Miechunka to roślina mająca wiele właściwości zdrowotnych. Jest źródłem wielu cennych witamin. Owoce miechunki mają delikatny słodko- kwaśny smak.  



SKŁADNIKI:
1 por,
4 jajka,
2 kabanosy wieprzowe,
½ pęczka szczypiorku,
50g suszonej miechunki Goldenberry HELIO,
3 łyżki majonezu,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku. Przykrywam i parzę około 10 minut. Następnie pora odcedzam na sitku i odstawiam do przestudzenia.
2. Jajka gotuję na twardo. Obieram i kroję w kostkę. Kabanosy kroję w plasterki. Szczypiorek drobno siekam.
3. Do salaterki przekładam pora, jajka, kabanosy, szczypiorek oraz miechunkę. Dodaję majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam. Gotową sałatkę wykładam na talerz.


Do przygotowania sałatki wykorzystałam miechunkę suszoną, którą otrzymałam do testowania od firmy HELIO

Zachęcam do zakupu produktów firmy HELIO, niezbędnych w każdej kuchni. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz