To jest moje ulubione ciasto.
Jadłam różne murzynki ale najbardziej lubię wersję z dżemem, szczególnie kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki.
Składniki:
Jadłam różne murzynki ale najbardziej lubię wersję z dżemem, szczególnie kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki.
Składniki:
500 ml mąki bezglutenowej jaglanej - podaję w ml ponieważ mam miarkę 100 ml, której najczęściej używam
3 jaja
1/2 słoiczka dżemu kwaskowatego - ok 150 g
1 szkl cukru - dałam 1/2 szkl cukru brązowego ponieważ nie lubię za słodkich ciast
1 szkl mleka - użyłam mleczka kokosowego, wyszło równie dobre co z krowim
1/2 szkl oleju
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka sody lub 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy 2-3 minuty. Do zmiksowanego ciasta dodajemy bakalie wg uznania. Ja dodałam ok 1/2 szkl rodzynek, 1/2 szkl żurawin i 2 jabłka obrane i pokrojone w dużą kostkę.
Ciasto wylałam na blachę wysmarowaną margaryną. Nie posypywałam bułką tartą. I piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55 minut.
Jak ciasto trochę przestygło przygotowałam polewę czekoladową i polałam całość.
Polewa czekoladowa:
1,5 tabliczki czekolady - ja zużyłam resztki różnych czekolad, które się poniewierały ale większość to była czekolada gorzka
2 łyżki mleka
duża łyżka masła
1-2 łyżki cukru
Całość rozpuścić do połączenia składników. Należy cały mieszać bo może się przypalić.
Polać ciasto.
Smacznego:-)
Fajny ten bezglutenowy murzynek z dżemem.Teraz można zrobić ciastka i babeczki bezglutenowe.POZDRAWIAM!!!
OdpowiedzUsuńBabeczki na pewno wyjdą, ciastka niekoniecznie... ciasto jest dosyć rzadkie... ale eksperymentować można:-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZamiast zwykłego oleju ja dodaję kokosowy i wychodzi obłędnie!
OdpowiedzUsuńA to ciekawy pomysł, muszę spróbować...:-) Pozdrawiam
Usuńlubie jeść murzynków
OdpowiedzUsuń😁
Usuń