Sos barbecue do grilla, kanapek, itp.

sos barbecue













Ten sos robię zawsze w sezonie grillowym ale również na święta. 
Doskonale smakuje z wszelkiego rodzaju mięsami, również na kanapkach.
Ma bogaty, intensywny smak, lekko słodki, lekko ostry i lekko ketchupowy... 
No i oczywiście w wersji domowej jest całkowicie bezglutenowy:-)

Składniki:

1 średniej wielkości cebula
2-3 ząbki czosnku
4 łyżki łagodnego ketchupu dobrej jakości
4 łyżki musztardy miodowej ale może też być zwykła
6 łyżek octu balsamicznego
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
3 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego
1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne - oczywiście można w zależności od preferencji więcej lub mniej
kilka łyżek wody

Jeśli chodzi o wykonanie to sos można zrobić dwoma metodami - szybszą i wolniejszą.
Metoda szybsza jest na pewno szybsza a metoda wolniejsza wydobywa więcej smaku i daje bardziej aksamitną konsystencję. Wersja szybsza daje konsystencję lekko ziarnistą. Opiszę obie wersje.

Przygotowanie szybkie.
Cebulę, czosnek, ketchup, musztardę, olej i wodę wrzucić do blendera. Zmiksować tak, aby uzyskać maksymalnie gładką masę. Przełożyć do garnka, dodać resztę składników i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu często mieszając ok 15 minut.

Przygotowanie wolne.
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę. Krótko podsmażyć i dodać pozostałe składniki. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok 30 minut, często mieszając. 
Sos może się przypalić więc należy co chwilę go przemieszać. 
Jeśli za mocno zgęstnieje można dolać kilka łyżek wody. 
Po ugotowaniu sosu można go zmielić blenderem - wtedy otrzymamy jednolitą konsystencję. Jeśli zostawimy bez blendowania będą wyczuwalne kawałki cebuli i czosnku.

Wystudzić i przełożyć do słoika. 
Przechowywać w lodówce. Postoi bez problemu nawet kilka tygodni.

Smacznego 😃

Komentarze