Sałatka ziemniaczana do grilla

sałatka ziemniaczana













Sałatkę ziemniaczaną popełniłam w zasadzie po raz pierwszy... ale na pewno nie ostatni.
Okazała się idealnym dodatkiem węglowodanowym do grillowanych mięsiw. 
Idealnie zastąpiła pieczywo...
Poza tym doskonale się przechowuje w lodówce i nawet po kilku dniach świetnie smakowała jako dodatek do obiadu:-)

Składniki:

4-5 średnich ziemniaków - najlepiej sałatkowych, na pewno nie mączystych
2 spore ogórki konserwowe
1 mała cebula czerwona
pęczek koperku
ewentualnie kilka gałązek świeżej kolendry
dobry majonez - ok 3 łyżek
pieprz, sól

Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w sporą kostkę. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej i zostawić w mundurkach do wystygnięcia do następnego dnia.
Cebulkę i ogórki konserwowe posiekać w drobną kostkę. 
Koperek i kolendrę również posiekać.
Całość wymieszać dodając odrobinę pieprzu.

Majonez dodałam przed samym podaniem, ponieważ po jakimś czasie ziemniaki wchłaniają majonez.
Dopiero po wymieszaniu ziemniaków z majonezem posoliłam. Wcześniej lepiej nie solić bo majonez jest dosyć słony i można przesadzić.

Nie należy również dodawać za dużo majonezu bo sałatka będzie za tłusta. Ziemniaki wchłoną cały majonez i nie będzie go widać a może się zrobić tłusta paćka...


sałatka kartoflana

sałatka kartoflana

Smacznego 😃

Komentarze

  1. robie prawie identyczną z tymże dodaje jeszcze czosnek. ta sałatka jest przepyszna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie chyba następnym razem spróbuję z czosnkiem. Teraz nie dodałam bo robiłam też tzatziki i pomyślałam, że może być za dużo czochu we wszystkim:-) a kusiło mnie...

      Usuń
  2. dziekuje! :3 jutro bede robić :3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.