Sałatkę ziemniaczaną popełniłam w zasadzie po raz pierwszy... ale na pewno nie ostatni.
Okazała się idealnym dodatkiem węglowodanowym do grillowanych mięsiw.
Idealnie zastąpiła pieczywo...
Poza tym doskonale się przechowuje w lodówce i nawet po kilku dniach świetnie smakowała jako dodatek do obiadu:-)
2 spore ogórki konserwowe
1 mała cebula czerwona
pęczek koperku
ewentualnie kilka gałązek świeżej kolendry
dobry majonez - ok 3 łyżek
pieprz, sól
Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w sporą kostkę. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej i zostawić w mundurkach do wystygnięcia do następnego dnia.
Cebulkę i ogórki konserwowe posiekać w drobną kostkę.
Koperek i kolendrę również posiekać.
Całość wymieszać dodając odrobinę pieprzu.
Majonez dodałam przed samym podaniem, ponieważ po jakimś czasie ziemniaki wchłaniają majonez.
Dopiero po wymieszaniu ziemniaków z majonezem posoliłam. Wcześniej lepiej nie solić bo majonez jest dosyć słony i można przesadzić.
Nie należy również dodawać za dużo majonezu bo sałatka będzie za tłusta. Ziemniaki wchłoną cały majonez i nie będzie go widać a może się zrobić tłusta paćka...
Smacznego 😃
Okazała się idealnym dodatkiem węglowodanowym do grillowanych mięsiw.
Idealnie zastąpiła pieczywo...
Poza tym doskonale się przechowuje w lodówce i nawet po kilku dniach świetnie smakowała jako dodatek do obiadu:-)
Składniki:
4-5 średnich ziemniaków - najlepiej sałatkowych, na pewno nie mączystych2 spore ogórki konserwowe
1 mała cebula czerwona
pęczek koperku
ewentualnie kilka gałązek świeżej kolendry
dobry majonez - ok 3 łyżek
pieprz, sól
Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w sporą kostkę. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej i zostawić w mundurkach do wystygnięcia do następnego dnia.
Cebulkę i ogórki konserwowe posiekać w drobną kostkę.
Koperek i kolendrę również posiekać.
Całość wymieszać dodając odrobinę pieprzu.
Majonez dodałam przed samym podaniem, ponieważ po jakimś czasie ziemniaki wchłaniają majonez.
Dopiero po wymieszaniu ziemniaków z majonezem posoliłam. Wcześniej lepiej nie solić bo majonez jest dosyć słony i można przesadzić.
Nie należy również dodawać za dużo majonezu bo sałatka będzie za tłusta. Ziemniaki wchłoną cały majonez i nie będzie go widać a może się zrobić tłusta paćka...
Smacznego 😃
robie prawie identyczną z tymże dodaje jeszcze czosnek. ta sałatka jest przepyszna
OdpowiedzUsuńWłaśnie chyba następnym razem spróbuję z czosnkiem. Teraz nie dodałam bo robiłam też tzatziki i pomyślałam, że może być za dużo czochu we wszystkim:-) a kusiło mnie...
Usuńdziekuje! :3 jutro bede robić :3
OdpowiedzUsuńSmacznego:-)
Usuń