Ryżowe tagliatelle z sosem pieczarkowo-bekonowym

makaron ryżowy z sosem pieczarkowo-bekonowym














Świetne danie na szybki obiad po pracy.

Jak większość z moich przepisów, robi się je szybko i smakuje bardzo fajnie.
Danie bezglutenowe ale niestety ma wysoki indeks glikemiczny... więc za dużo nie mogłam zjeść:-/

Składniki:

1/2 opakowania makaronu ryżowego wstążka - użyłam wstążki szerokiej
1/2 opakowania pieczarek
kilka plastrów boczku gotowanego
2-3 łyżki startego parmezanu (używam prawdziwego parmezanu, który kupuję cały, łamię na kawałki i zamrażam - świetnie się przechowuje w zamrażalniku, dzięki temu zawsze mam pod ręką świeżo starty parmezan)
1 mały kubeczek śmietany 30%
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz biały
olej

Makaron przygotowuje według przepisu - łamię, wrzucam do miski, zalewam wrzątkiem, przykrywam i odstawiam na jakieś 10-15 minut.

W tym czasie można przygotować sos.
Na 2 łyki oleju wrzucić boczek pokrojony w małą kostkę. Podsmażyć. Następnie dodać cebulę posiekaną w piórka. Gdy cebula się zeszkli dodać pieczarki pokrojone na plasterki. Podsmażyć na sporym ogniu, tak. aby z pieczarek odparowała woda. Następnie dodać czosnek - posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć całość i dodać sos śmietanowy: w odrębnym naczyniu wymieszać śmietanę, starty ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Sosem zalać pieczarki z boczkiem i podgotować chwilę. Następnie dodać odcedzony makaron i podsmażyć do zgęstnienia sosu.

Podawać z kolendrą lub pietruszką.

makaron ryżowy z sosem pieczarkowo-bekonowym

makaron ryżowy z sosem pieczarkowo-bekonowym

makaron ryżowy z sosem pieczarkowo-bekonowym




😃

Komentarze