Uwielbiam krem karpatkowy....
Ale nie chciało mi się robić ciasta karpatkowego i dlatego powstała wersja na biszkopcie.
Całkiem udana:-) Oczywiście bezglutenowa.
120 g cukru
120 g mąki bezglutenowej
20 ml oleju
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dalej ubijając dodawać powoli olej.
Następnie dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować na minimalnych obrotach.
Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bezglutenową bułką tartą lub zmielonymi na puch płatkami kukurydzianymi.
Piec ok 25 - 30 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu.
Upieczony biszkopt wystudzić.
3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki cukru
ewentualnie cukier waniliowy
1/2 litra mleka
250 g masła/ margaryny
Do garnuszka wlać 350 ml mleka. Dodać cukier i cukier waniliowy, zamieszać do rozpuszczenia i zagotować.
Do dużego kubka wlać resztę mleka. Dodać budynie i mąki, dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się mleka.
Gotować masę do zgęstnienia, mocno mieszając żeby się nie przypaliła.
Odstawić do wystygnięcia.
Masło lub margarynę utrzeć na puch. Partiami dodawać wystudzony budyń i ucierać do momentu aż masa będzie jednolita. Ja na koniec użyłam miksera, żeby rozbić ewentualne grudki budyniu.
Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt. Wierzch posypać utartą, gorzką czekoladą. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny do stężenia.
Smacznego:-)
Ale nie chciało mi się robić ciasta karpatkowego i dlatego powstała wersja na biszkopcie.
Całkiem udana:-) Oczywiście bezglutenowa.
Biszkopt bezglutenowy - składniki:
3 jaja - ogrzane do temperatury pokojowej120 g cukru
120 g mąki bezglutenowej
20 ml oleju
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dalej ubijając dodawać powoli olej.
Następnie dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować na minimalnych obrotach.
Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bezglutenową bułką tartą lub zmielonymi na puch płatkami kukurydzianymi.
Piec ok 25 - 30 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu.
Upieczony biszkopt wystudzić.
Bezglutenowy krem karpatkowy - składniki:
2 budynie waniliowe lub śmietankowe - bezglutenowe3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki cukru
ewentualnie cukier waniliowy
1/2 litra mleka
250 g masła/ margaryny
Do garnuszka wlać 350 ml mleka. Dodać cukier i cukier waniliowy, zamieszać do rozpuszczenia i zagotować.
Do dużego kubka wlać resztę mleka. Dodać budynie i mąki, dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się mleka.
Gotować masę do zgęstnienia, mocno mieszając żeby się nie przypaliła.
Odstawić do wystygnięcia.
Masło lub margarynę utrzeć na puch. Partiami dodawać wystudzony budyń i ucierać do momentu aż masa będzie jednolita. Ja na koniec użyłam miksera, żeby rozbić ewentualne grudki budyniu.
Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt. Wierzch posypać utartą, gorzką czekoladą. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny do stężenia.
Smacznego:-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.