To taka moja fantazja na temat jabłecznika. Ostatnie, jesienne wykorzystanie dyni.
Ciasto zrobiłam w wersji bezglutenowe ale można równie dobrze zrobić na spodzie z mąki pszennej.
Jabłecznika można upiec w zwykłej formie albo w formie do tarty.
Wyszedł kruchy i aromatyczny kawałek ciasta, szczególnie na drugi dzień kiedy ciasto skruszało.
100 ml mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 ml cukru
2 całe jajka
1/2 kostki margaryny
ewentualnie 100 ml gęstej śmietany
Mąki, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier wymieszać. Dodać margarynę, posiekać i rozgnieść jak na kruszonkę. Następnie dodać jajka i zagnieść. Jeśli będzie za gęste dodać śmietanę i zagnieść finalnie. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować na placek grubości ok 1 cm i wyłożyć go do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, tworząc rant po bokach do wysokości formy do pieczenia.
Odciąć zbędne ciasto, po nakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Jak rozwałkować i przełożyć kruche ciasto bezglutenowe?
Przekładanie rozwałkowanego ciasta bezglutenowego jest trudne ponieważ ciasto jest mało elastyczne i rwie się. Można sobie z tym poradzić wałkując ciasto na czymś elastycznym, np. silikonowej stolnicy lub zwykłej folii spożywczej. Przenosimy potem ciasto razem z folią, do której się przykleiło i przewracając do góry nogami możemy spokojnie wykleić je na formę a folię lub silikon odkleić.
Wałkując kruche ciasto bezglutenowe nie można podsypywać go mąką - ciasto wciągnie mąkę i stanie się gumowate po upieczeniu. Ciasto trzeba szybko rozwałkować zanim ogrzeje się i zacznie się zbytnio kleić do wałka.
250 ml puree z dyni
100 ml brązowego cukru
2 garście rodzynek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej - ewentualnie
otarta skórka z jednej pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego
Jabłka obrać i pokroić na niewielkie, równie kawałki - o wielkości ok 2 cm i grubości do 1/2 cm.
Do jabłek dodać puree z dyni, cukier, sok z cytryny, otartą skórkę z pomarańczy lub aromat oraz rodzynki. Wszystko wymieszać.
Jeśli macie puree z dyni o sporej ilości wody to rodzynki wciągną wilgoć podczas pieczenia. Ale dobrze wtedy dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, która zagęści całość po upieczeniu.
Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 30 minut bez termoobiegu.
Podawać po przestudzeniu - można z lodami i bitą śmietaną.
Świetnie też smakuje na drugi dzień, kiedy ciasto nabiera kruchości.
Smacznego:-)
Ciasto zrobiłam w wersji bezglutenowe ale można równie dobrze zrobić na spodzie z mąki pszennej.
Jabłecznika można upiec w zwykłej formie albo w formie do tarty.
Wyszedł kruchy i aromatyczny kawałek ciasta, szczególnie na drugi dzień kiedy ciasto skruszało.
Składniki na kruchy spód:
300 ml mąki kukurydzianej100 ml mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 ml cukru
2 całe jajka
1/2 kostki margaryny
ewentualnie 100 ml gęstej śmietany
Mąki, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier wymieszać. Dodać margarynę, posiekać i rozgnieść jak na kruszonkę. Następnie dodać jajka i zagnieść. Jeśli będzie za gęste dodać śmietanę i zagnieść finalnie. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować na placek grubości ok 1 cm i wyłożyć go do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, tworząc rant po bokach do wysokości formy do pieczenia.
Odciąć zbędne ciasto, po nakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Jak rozwałkować i przełożyć kruche ciasto bezglutenowe?
Przekładanie rozwałkowanego ciasta bezglutenowego jest trudne ponieważ ciasto jest mało elastyczne i rwie się. Można sobie z tym poradzić wałkując ciasto na czymś elastycznym, np. silikonowej stolnicy lub zwykłej folii spożywczej. Przenosimy potem ciasto razem z folią, do której się przykleiło i przewracając do góry nogami możemy spokojnie wykleić je na formę a folię lub silikon odkleić.
Wałkując kruche ciasto bezglutenowe nie można podsypywać go mąką - ciasto wciągnie mąkę i stanie się gumowate po upieczeniu. Ciasto trzeba szybko rozwałkować zanim ogrzeje się i zacznie się zbytnio kleić do wałka.
Składniki na jabłka:
2 duże jabłka - najlepiej kruche i lekko słodkie (np. championy)250 ml puree z dyni
100 ml brązowego cukru
2 garście rodzynek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej - ewentualnie
otarta skórka z jednej pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego
Jabłka obrać i pokroić na niewielkie, równie kawałki - o wielkości ok 2 cm i grubości do 1/2 cm.
Do jabłek dodać puree z dyni, cukier, sok z cytryny, otartą skórkę z pomarańczy lub aromat oraz rodzynki. Wszystko wymieszać.
Jeśli macie puree z dyni o sporej ilości wody to rodzynki wciągną wilgoć podczas pieczenia. Ale dobrze wtedy dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, która zagęści całość po upieczeniu.
Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 30 minut bez termoobiegu.
Podawać po przestudzeniu - można z lodami i bitą śmietaną.
Świetnie też smakuje na drugi dzień, kiedy ciasto nabiera kruchości.
Smacznego:-)
Bardzo ładnie wygląda Twoje ciasto. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńDzięki:-)
Usuń