Batoniki z gotowanej kaszy jaglanej, z wiórkami kokosowymi, bakaliami i polewą czekoladowo-kokosową.
Bardzo proste w wykonaniu, aromatyczne i pełne odżywczych składników.
Zdrowy słodycz bez żadnych polepszaczy i nadmiaru cukru i doskonała przekąska do pracy.
2 czubate łyżki wiórków kokosowych
2-3 czubate łyżki miodu
dwie garście rodzynek
2 garście orzechów włoskich
1 garść nasion słonecznika
2 czubate łyżki mleczka kokosowego - lub 3 łyżki jeśli mleko jest płynne
Kaszę jaglaną ugotować wg następującego przepisu. Do rondelka wlać 2 szklanki wody i dodać szczyptę soli. Wodę zagotować. Do gotującej się wody wsypać kaszę jaglaną, przykręcić ogień i pogotować całość do momentu pojawienia się kraterów w kaszy. Następnie wyłączyć ogień, przykryć rondelek i zostawić na minimum 30 minut do całkowitego wchłonięcia wody przez kaszę.
Wystudzić.
Zimną kaszę przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać całość.
Na niewielką blachę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia. Wyłożyć masę jaglaną i wygładzić wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra dół, bez termoobiegu. Piec 30 minut. Po tym czasie włączyć termoobieg i piec jeszcze 15 minut do czasu zrumieniania się wierzchu.
Po upieczeniu jaglaki wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Przewrócić do góry dnem, na papier do pieczenia. Pokroić w batoniki, lekko rozsunąć, tak, aby pomiędzy poszczególnymi kawałkami pozostało trochę wolnej przestrzeni i polać polewą czekoladową. Doskonale sprawdza się tu polewa czekoladowo-kokosowa z dodatkiem mleka w proszku.
Na początku całość jest dosyć krucha ale gdy masa i batoniki stężeją będą się ładnie trzymały.
Smacznego 😋
Bardzo proste w wykonaniu, aromatyczne i pełne odżywczych składników.
Zdrowy słodycz bez żadnych polepszaczy i nadmiaru cukru i doskonała przekąska do pracy.
Składniki:
1 szkl suchej kaszy jaglanej2 czubate łyżki wiórków kokosowych
2-3 czubate łyżki miodu
dwie garście rodzynek
2 garście orzechów włoskich
1 garść nasion słonecznika
2 czubate łyżki mleczka kokosowego - lub 3 łyżki jeśli mleko jest płynne
Kaszę jaglaną ugotować wg następującego przepisu. Do rondelka wlać 2 szklanki wody i dodać szczyptę soli. Wodę zagotować. Do gotującej się wody wsypać kaszę jaglaną, przykręcić ogień i pogotować całość do momentu pojawienia się kraterów w kaszy. Następnie wyłączyć ogień, przykryć rondelek i zostawić na minimum 30 minut do całkowitego wchłonięcia wody przez kaszę.
Wystudzić.
Zimną kaszę przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać całość.
Na niewielką blachę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia. Wyłożyć masę jaglaną i wygładzić wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra dół, bez termoobiegu. Piec 30 minut. Po tym czasie włączyć termoobieg i piec jeszcze 15 minut do czasu zrumieniania się wierzchu.
Po upieczeniu jaglaki wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Przewrócić do góry dnem, na papier do pieczenia. Pokroić w batoniki, lekko rozsunąć, tak, aby pomiędzy poszczególnymi kawałkami pozostało trochę wolnej przestrzeni i polać polewą czekoladową. Doskonale sprawdza się tu polewa czekoladowo-kokosowa z dodatkiem mleka w proszku.
Na początku całość jest dosyć krucha ale gdy masa i batoniki stężeją będą się ładnie trzymały.
Smacznego 😋
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.