Murzynek buraczany
Bardzo specyficzne w smaku, wilgotne i nie za słodkie ciasto z dodatkiem buraków czerwonych.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka przyprawy do pierników
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 80 ml oleju
- 2 szklanki buraków startych na tarce o dużych oczkach
- 100 g gorzkiej czekolady
- ok. pół szklanki śmietany 18%
- Do miski przesiać i zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do pierników.
- W drugiej misce ubić jajka, cukier, śmietanę i olej na dużych obrotach miksera.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo składniki suche.
- Na koniec ręcznie wmieszaj starte buraki.
- Przełóż ciasto tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto piec w 170 °C około godziny.
- Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku na 20 minut.
- Wyjąć i ostudzić na kratce.
- Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i po lekkim przestudzeniu udekoruj ciasto.
2 komentarze
Super przepis, widać po zdjęciach, że murzynek musiał smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę bardzo dobry ale i bardzo nietypowy. Na pewno zadowoli wszystkich tych którzy lubią próbować smaków nieoczywistych. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń