Murzynek buraczany

By 15:55

Bardzo specyficzne w smaku, wilgotne i nie za słodkie ciasto z dodatkiem buraków czerwonych.



Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka przyprawy do pierników
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 80 ml oleju
  • 2 szklanki buraków startych na tarce o dużych oczkach
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • ok. pół szklanki śmietany 18%
Wykonanie:
  1. Do miski przesiać i zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do pierników.
  2. W drugiej misce ubić jajka, cukier, śmietanę i olej na dużych obrotach miksera.
  3. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo składniki suche.
  4. Na koniec ręcznie wmieszaj starte buraki.
  5. Przełóż ciasto tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Ciasto piec w 170 °C około godziny.
  7. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku na 20 minut.
  8. Wyjąć i ostudzić na kratce.
  9. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i po lekkim przestudzeniu udekoruj ciasto.




You Might Also Like

2 komentarze

  1. Super przepis, widać po zdjęciach, że murzynek musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest naprawdę bardzo dobry ale i bardzo nietypowy. Na pewno zadowoli wszystkich tych którzy lubią próbować smaków nieoczywistych. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń