MAXI KING


MAXI KING
Składniki:
  •          szklanka mąki
  •          szklanka cukru
  •          6 jaj
  •          łyżka oleju
  •          łyżeczka proszku do pieczenia
  •          masa krówkowa
  •          ½ litra śmietany 36%
  •          3 łyżeczki żelatyny
  •          200 g orzechów laskowych lub orzechów ziemnych niesolonych
  •          2 mleczne czekolady

Wykonanie:
                Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180°. pieczemy około 35-40 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na dwie równe części.

                Na jedną część biszkoptu rozsmarowujemy całą masę krówkę.
                Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Możemy dodać trochę cukru pudru do smaku i dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Całość przekładamy na masę krówkę. Na bitą śmietanę nakładamy drugą część ciasta.

                Czekolady mleczne rozpuszczamy na parze z odrobiną mleka i masła. Jeżeli mamy orzechy laskowe musimy je najpierw uprażyć w piekarniku w temperaturze ok 200° jakieś 5-10 minut. Następnie musimy je pokruszyć na przykład w blenderze czy po prostu tłuczkiem do mięsa J Jeżeli mamy orzechy ziemne niesolone po prostu wykładamy je na górę ciasta i polewamy naszą rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą.

                Przed podaniem ciasta należy go chłodzić kilka godzin w lodówce


SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty