piątek, 28 kwietnia 2017

KULKI SEROWE





Taka fajna i bardzo ciekawa przystawka... Serowe kulki pięknie prezentują się na półmisku, na pewno zaskoczą swoim wyglądem i smakiem Twoich gości... Prawie każdy pyta..."co to jest?":) Polecam:)






Składniki:
  • 250 g twardego żółtego sera;
  • 5 jaj ugotowanych na twardo;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • sól i pieprz do smaku;
  • majonez;

Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć żółty ser, jajka i obrane ząbki czosnku, wymieszać razem. Do wymieszanych składników dodać sól i pieprz do smaku oraz kilka łyżek majonezu, wszystko razem wymieszać. Majonezu należy dodać tyle, by masa nie była za sucha i nie za rzadka. Masa ma mieć konsystencję, która umożliwi nam formowanie zgrabnych kuleczek. Przygotowaną masę należy podzielić na pięć równych części i rozłożyć do oddzielnych miseczek.


KULKI KRABOWE:
  • 1 część powyższej masy;
  • 200 g paluszków krabowych;
  • 1 łyżka majonezu;

Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć zamrożone paluszki krabowe, podzielić je na dwie równe części. Jedną część odłożyć do zamrażarki. Drugą część paluszków i majonez dodać do masy i dokładnie wymieszać. 
Nabierać pełną łyżeczkę masy i zmoczonymi lekko w wodzie dłońmi formować zgrabne kulki. Kulki obtoczyć w pozostałych zamrożonych paluszkach krabowych. Odłożyć do lodówki.


KULKI OGÓRKOWE:
  • 1 część powyższej masy;
  • 1 mały świeży ogórek;
  • kilka malutkich kawałeczków wędzonego łososia;
  • kilka łyżek sezamu białego i czarnego;

Ogórka obrać, usunąć pestki i pokroić w drobną kosteczkę. Jeżeli jest dużo wody, to odcisnąć. Dodać do masy i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę nabierać łyżeczką (jak powyżej), delikatnie masę rozpłaszczyć, włożyć kawałeczek ryby i uformować kulkę. Gotowe kulki obtoczyć w sezamie. Odłożyć do lodówki.


KULKI ORZECHOWE:
  • 1 część powyższej masy;
  • 1 mała surowa marchew;
  • kilka ćwiartek orzecha greckiego lub włoskiego;
  • kilka łyżek uprażonych i drobno posiekanych orzechów greckich lub włoskich;

Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę nabierać łyżeczką (jak powyżej), delikatnie rozpłaszczyć, włożyć ćwiartkę orzecha i uformować kulkę. Gotowe kulki obtoczyć w uprażonych i drobniutko posiekanych orzechach. Odłożyć do lodówki.


KULKI ZIELONE:
  • 1 część powyższej masy;
  • 2-3 łyżki drobniutko pokrojonego łososia wędzonego;
  • 2 łyżki drobniutko pokrojonego szczypiorku;
  • posiekana drobno zielenina - koper lub pietruszka;

Do masy dodać łososia i szczypior, dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę nabierać łyżeczką (jak powyżej) i formować kulki. Uformowane kulki obtoczyć w posiekanej drobno zieleninie. Odłożyć do lodówki.


KULKI CZERWONE:
  • 1 część powyższej masy;
  • 2-3 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów (dobrze odsączonych);
  • kilka oliwek czarnych lub zielonych (bez pestek);
  • słodka papryka w proszku;

Do masy dodać drobniutko pokrojone i dobrze odsączone pomidory, dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę nabierać łyżeczką (jak powyżej), delikatnie rozpłaszczyć, włożyć oliwkę i uformować kulkę. Gotowe kulki obtoczyć w słodkiej papryce. Odłożyć do lodówki.

Przed podaniem kulki ułożyć dekoracyjnie na półmisku.

Źródło: Kulki serowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz