czwartek, 27 kwietnia 2017

Zielony makaron pici i zapach słońca

Koniec tego dobrego!
Mam już naprawdę powyżej widelca tej deszczowej wiosny i nie zamierzam dłużej czekać, aż powróci jej słoneczne oblicze.
Z mojego talerza bucha dziś zieleń, zapach ziół, pomidorów i słońca :)
Na przekór szaroburej pogodzie za oknem, siąpiącemu deszczowi i wiatrowi strącającemu kwiaty mirabelek, roluję szpinakowy makaron pici w kolorze nadziei.
Cudowne zielone makaroniki przypominające wyglądem fasolkę szparagową to świetny sposób na odreagowanie stresu, czy wspólne gotowanie z dziećmi, a jedyne czego potrzebujecie to robot kuchenny. :)
Tradycyjnie wykonuje się go tylko z wody i mąki, chociaż spotyka się także wersje zawierające w składzie jajko, jednak jest to zależne tylko od rodzinnych tradycji.
Moja wersja, oparta całkowicie o pomysł Jamie'go Olivera, składa się wyłącznie ze świeżych liści szpinaku i mąki.
Do tego kilka prostych dodatków, jak młoda cukinia, bazylia, pomidorki, czosnek i nasiona słonecznika...zielone niebo! :D
Z talerzem pełnym tych pyszności rodem z włoskiego podwórka, żadna szaruga niestraszna! 







































Zielony makaron pici z cukinią i pomidorkami
Potrzebujesz:
Makaron:
  • 200g liści młodego szpinaku
  • 300g mąki pszennej
Sos:
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 200g młodej cukinii (ok. 1 szt.)
  • 300g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 garść nasion słonecznika
  • 50g startego parmezanu
  • sól i cukier do smaku (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju
Sposób przyrządzenia:
Makaron:
1. Szpinak i mąkę umieść w robocie kuchennym i miksuj tak długo, aż powstanie kula ciasta.
2. Blat podsyp mąką, odrywaj od ciasta kawałki wielkości orzecha laskowego i roluj makaron. Niech będzie podobny do fasolki szparagowej.
3. Zagotuj osoloną wodę i gotuj makaron ok. 5min. (jeśli świeży) i 8-10min. (jeśli go najpierw ususzyliście).
4. Makaron odcedź, zostawiając sobie szklankę wody po gotowaniu.

Sos:
1. Na rozgrzany olej wrzuć pokrojony w cienki plasterki czosnek i płatki chili.
2. Cukinię umyj i pokrój w półplasterki- dorzuć do czosnku.
3. Pomidorki przekrój na pół i dorzuć na patelnię z cukinią - smaż 5min.
4. Dodaj bazylię, słonecznik, 3/4 parmezanu i wlej szklankę wody po makaronie - gotuj całość przez ok. 10min.
5. Dopraw całość solą i cukrem, jeśli potrzeba.
6. Do sosu włóż ugotowany makaron i podgrzewaj jeszcze całość przez ok. 3min.
7. Serwuj na gorąco, posypując pozostałym parmezanem.

Smacznego!




























Green pici pasta with courgettes and tomatoes
Ingredients:
Pasta:
  • 200g leaves of baby spinach
  • 300g wheat flour
Sauce:
  • 4 garlic cloves
  • 1/2 teaspoon of chili flakes
  • 200g of baby courgettes
  • 300g cherry tomatoes
  • 1 teaspoon of dried basil
  • 1 handful of sunflower seeds
  • 50g of grated Parmesan cheese
  • Salt and sugar to taste (optional)
  • 2 tablespoons of oil
Method:
Pasta:
1. Place the spinach and flour in the food processor and mix until the sphere of dough forms.
2. Sprinkle with flour the table, tear the dough pieces of hazelnut-sized pieces and roll pasta. Let it be similar to green beans.
3. Boil salted water and cook the pasta for 5 minutes. (if fresh) and 8-10min. (if dried ealier).
4. Strain the pasta, leaving a glass of water after cooking.

Sauce:
1. Add on a pan with hot oil thin sliced ​​garlic and chilli flakes.
2. Wash the courgettes and cut into half slices - add to the garlic.
3. Cut tomatoes in half and add to the pan - fry 5min.
4. Add basil, sunflower, 3/4 parmesan and pour a glass of water after cooking pasta - cook for about 10 minutes.
5. Season with salt and sugar if needed.
6. Add cooked pasta to the sauce and heat it up for about 3 minutes.
7. Serve hot, sprinkled with reamining Parmesan cheese.

Enjoy!




2 komentarze:

  1. Ten makaron wygląda bosko, w pierwszej chwili myślałam, że to szparagi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze szparagami też pewnie świetnie by smakował! dzięki :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...