wtorek, 25 kwietnia 2017

Pulpeciki z przyprawą shoarma



Bardzo lubimy aromatyczne, pełne charakteru przyprawy. Taką jest właśnie shoarma, mieszanka cynamonu, goździków, papryki, kminu, czosnku, kurkumy, imbiru, pieprzu, kolendry, kardamonu i chili. Zapach unosi się po całym mieszkaniu <3 Pulpeciki podaliśmy z delikatnym sosem pomidorowym i kaszą bulgur.









Składniki

300 g filetów z kurczaka
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 jajko
przyprawa shoarma
bułka tarta
olej do smażenia

 

 

Przygotowanie

 
Mięso mielimy z szalotką i czosnkiem. Do mięsa wbijamy jako, dodajemy bułkę tartą (masa ma być zwarta, jednak trzeba uważać, by nie przesadzić z jej ilością), do smaku doprawiamy przyprawą.
Następnie z masy formujemy małe pulpeciki, obsmażamy na rozgrzanym oleju.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz