Tradycyjne polskie danie w nowej odsłonie. Fasolkę wzbogaciłam mięsem mielonym i przyprawami. Podana z czarnym ryżem nabiera całkiem innego smaku.
Składniki
1 puszka polskiej fasolki po bretońsku Bonduelle
200 g mięsa mielonego
ok. 1/2 szkl przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 cebula
świeża bazylia
czarny ryż
olej do smażenia
sól
ewentualnie parmezan
1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerzyk.
2. Na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone. Kiedy będzie już lekko przyrumienione dodajemy cebulę i przeciśnięty czosnek.
3. Wlewamy fasolkę i dusimy przez kilkanaście minut. Doprawiamy przecierem pomidorowym i solą. Pod koniec dodajemy poszatkowaną bazylię.
4. Gotową podajemy z ugotowanym czarnym ryżem i ewentualnie startym parmezanem.
5. Danie jest pożywne i smaczne. Fasolka z puszki jest dość pikantna dlatego jej smak złagodziłam ryżem.
Smacznego życzy