Chleb z siemieniem lnianym

Składniki:

50 dkg mąki chlebowej Młynomag

15 dkg zakwasu żytniego

1 dkg drożdży

1,5 łyżeczki soli

ok. 1,5 szklanki ciepłej wody

3 łyżki siemienia lnianego

Przygotowanie:

Dzień przed przygotowaniem chleba dokarmić zakwas, ja trzymam go w lodówce i wyjmuję dzień wcześniej i dodaję mąki i wody.

W misce drożdże wymieszać z wodą, dodać resztę składników i wyrobić luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Keksówkę nasmarować olejem i napełnić ciastem, odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Wierzch ciasta osmarować wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 80 minut. Ciepły chleb wyjąć z foremki i wystudzić.

Chlebek pięknie się prezentuje na cudownej wypalanej desce od Deseczkowo 🙂 Michał to wspaniały artysta, a jego deseczki ozdobią każda kuchnię 🙂 Zajrzyjcie na jego stronę i wybierzcie coś dla siebie 🙂

chleb z siemieniem lnianym

3 uwagi do wpisu “Chleb z siemieniem lnianym

Dodaj komentarz