Składniki:
50 dkg mąki chlebowej Młynomag
15 dkg zakwasu żytniego
1 dkg drożdży
1,5 łyżeczki soli
ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
3 łyżki siemienia lnianego
Przygotowanie:
Dzień przed przygotowaniem chleba dokarmić zakwas, ja trzymam go w lodówce i wyjmuję dzień wcześniej i dodaję mąki i wody.
W misce drożdże wymieszać z wodą, dodać resztę składników i wyrobić luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Keksówkę nasmarować olejem i napełnić ciastem, odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Wierzch ciasta osmarować wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 80 minut. Ciepły chleb wyjąć z foremki i wystudzić.
Chlebek pięknie się prezentuje na cudownej wypalanej desce od Deseczkowo 🙂 Michał to wspaniały artysta, a jego deseczki ozdobią każda kuchnię 🙂 Zajrzyjcie na jego stronę i wybierzcie coś dla siebie 🙂
Domowy chleb,na domowy zakwasie,nie ma nic lepszego! Pycha!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wprawiam się ostatnio 🙂
PolubieniePolubienie