Nowe Przepisy

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Tiramisu z Truskawkami – Deser Truskawkowy

Tiramisu z Truskawkami – Deser Truskawkowy

Witam serdecznie
Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne tiramisu z truskawkami, tiramisu jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania tiramisu z truskawkami będziemy potrzebować:

1 opakowanie biszkoptów (200 g)
około 350 g truskawek
1 opakowanie serka mascarpone (około 250 g)
2 jajka
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru kryształu (do truskawek)
40 g cukru pudru (do kremu)
1/2 łyżeczki cukru waniliowego


Link do filmu z przygotowania : Tiramisu z truskawkami



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję truskawki:
Umyte i oczyszczone z szypułek truskawki kroję w plasterki i przekładam do miseczki. Następnie dodaję sok cytryny i zasypuję cukrem kryształem. Delikatnie mieszam, nakrywam folią spożywczą i odstawiam na około 2 godziny aby truskawki puściły sok.


Do przygotowania kremu użyję surowych jajek, dlatego dla bezpieczeństwa możemy je sparzyć we wrzątku. Jajka dokładnie myję i wkładam do gotującej się wody na około 4 sekundy.


Po około 2 godzinach :
Truskawki wyjmuję z miski na talerz, odsączając je z soku. Do soku w misce dodaję mleko i mieszam, w tak przygotowanym mleku będę moczyła biszkopty.


Teraz przygotuję krem:
Jajka wybijam, rozdzielając żółtka od białek.
Białka ubijam na sztywną pianę.


Do żółtek dodaję cukier puder, cukier waniliowy i miksuję, tak aby żółtka zbielały. Następnie dodaję serek i jeszcze przez chwilę miksuję na wolnych obrotach.
Na koniec do kremu dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam, tak żeby pian połączyła się z kremem – krem jest gotowy.


Układanie tiramisu:
Tiramisu możemy ułożyć na dużym talerzy, półmisku lub tacce.
Na dno naczynia nakładam małą ilość kremu aby biszkopty się nie przesuwały.


Biszkopty moczę pojedynczo w mleku, otrząsam i układam jeden obok drugiego na kremie – w rzędzie ułożyłam 8 biszkoptów.
Na biszkopty kładę 1/3 kremu i rozsmarowuję, na krem układam truskawki. Na truskawki znowu biszkopty (też je moczę), krem i truskawki.


Na górę układam biszkopty i kładę krem.
Tak przygotowane tiramisu wstawiam do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Schłodzone tiramisu dekoruję truskawkami – tiramisu jest gotowe.

Tiramisu truskawkowe jest gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa



3 komentarze :

  1. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, według mnie tiramisu jest bardzo smaczne
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. Dla mnie bomba, robię co roku, raz w pucharkach, raz w większym naczyniu, czasami trochę mnie poniesie i dorzucam jeszcze galaretkę oraz bitą śmietanę.😋

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.