Cześć! Masz ochotę na schab w trochę innym wydaniu? Musisz wypróbować ten przepis! Schab z winem, śmietaną, rozmarynem i szałwią jest przepyszny! Możesz go podać z kaszą lub ulubioną surówką. U mnie dziś w towarzystwie sałatki z buraka, czarnej komosy ryżowej, gruszki i szpinaku.
Składniki:
4 plastry schabu bez kości
1/2 szklanki białego wina
200 g śmietany kremówki
2 łyżki masła + 1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża szalotka
2 – 3 ząbki czosnku
świeżo zmielony pieprz, sól, suszony rozmaryn
kilka liści szałwii
Do podania: Kasza, surówka lub ziemniaki
Wykonanie:
Kaszę, makaron lub ziemniaki ugotuj. Szalotkę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj. Liście szałwii posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Dodaj plastry schabu, obsmaż je dokładnie z każdej strony (około 4 minut z każdej strony), dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Schab zdejmij z patelni i odłóż na bok pozostawiając jak najwięcej tłuszczu na patelni. Na tej samej patelni podsmaż szalotkę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty.
Dodaj wino, smaż kilka minut do momentu aż wino częściowo odparuje. Następnie dodaj śmietanę, całość wymieszaj, dodaj schab. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, solą, suszonym rozmarynem, dodaj liście szałwii. Całość gotuj przez kilka minut aż smaki się połączą i schab będzie miękki. Podawaj z ulubioną surówką, ziemniakami lub kaszą.
Smacznego!
Agnieszka Wieczorek napisał
Schab prezentuje się świetnie! Mega delikatnie. Bardzo chętnie taki kiedyś przygotuję 🙂
Podreczny napisał
Pięknie wygląda 🙂
N pewno jak wrócę do domu to sobie ugotuje
marcepanowykacik napisał
Bardzo smacznie wygląda 🙂 Pozdrawiam gorąco ?
Ania napisał
Schab wygląda niesamowicie apetycznie, a przygotowany w ten sposób na pewno jest bardzo kruchy i delikatny 🙂
Lonna napisał
Pysznie wygląda 🙂
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
wspaniałe towarzystwo dla quinoa 🙂