poniedziałek, 20 marca 2017

Pieczony topinambur



Hej!

Ostatnio warzywem, który wraca do łask jest topinambur. Znany był w Polsce od XVIII wieku, i nazywany był "ziemniakiem biedaków". Jadalną częścią topinamburu są podziemne bulwy o słodkim, lekko orzechowym smaku. Bulwy topinamburu są bogate w witaminy B i C, potas, krzemionkę i żelazo. Topinambur można przyrządzać podobnie jak ziemniaki: gotować w wodzie lub na parze, a także piec. Można go także dodawać do surówek, pamiętając jednak o tym, że surowy topinambur może powodować wzdęcia. Wyjątkowo smaczne są frytki z topinamburu – smażymy je krócej niż  ziemniaczane, gdyż topinambur szybciej traci surowość. Smak egzotycznej bulwy poprawi dodatek  startej gałki muszkatołowej, ziół lub czosnku. My zrobimy dziś topinambur pieczony z czarnuszką. To oryginalna, a jednocześnie prosta potrawa, którą z powodzeniem można podać nawet na przyjęciu jako przekąskę albo dodatek do mięs.


Składniki:


  • 1 kg bulw topinamburu
  • 4 łyżki oliwy
  • sól morska
  • łyżka czarnuszki
  • łyżeczka tymianku
  • łyżka sezamu

Topinambur wyszorować lub obrać, zanurzyć w zakwaszonej octem wodzie na 5 minut, wyjąć i osuszyć. 1⁄2 łyżeczki soli zemleć w młynku z czarnuszką, wsypać do miseczki, dodać tymianek i oliwę, wymieszać. Każdą bulwę natrzeć tą mieszanką i ułożyć na blasze. Zapiekać 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Upieczone bulwy wyłożyć na półmisek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz