niedziela, 23 kwietnia 2017

Biała kiełbasa pieczona w piwie



Poświąteczny tydzień zleciał w okamgnieniu, a ja dotąd nie ogarnęłam się ze świątecznymi przepisami. Ale to nic, następna Wielkanoc już za niecały rok, a przepisy na pewno komuś się przydadzą 😉
Dzisiaj zapraszam na kiełbasę pieczoną w piwie, z cebulą, miodem i francuską musztardą. Sądząc, że oprócz mnie nikt jej nie tknie, przygotowałam małą porcję, a szkoda, bo była bardzo smaczna i wszyscy jedli z wielkim apetytem. Danie doskonale sprawdzi się nie tylko w okresie świątecznym, ale i na wszelkiej maści imprezach.
Inspiracja tutaj.

SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg surowej białej kiełbasy
  • 3 cebule
  • sól
  • pieprz
  • sproszkowana słodka papryka
  • chili
  • majeranek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 0,5 szklanki piwa na miodzie

WYKONANIE:
Cebule przekroić na pół, obrać i pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzany olej, posolić, smażyć do zeszklenia. Dodać pieprz, paprykę, chili i majeranek do smaku, wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia.


Kawałki kiełbasy nakłuć wykałaczką w kilku miejscach i bez rozcinania ułożyć na warstwie cebuli.


Na wierzchu kiełbasy rozłożyć musztardę wymieszaną z miodem. Całość podlać piwem.


Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut do ładnego zrumienienia.
Po wyjęciu z piekarnika porozcinać kawałki kiełbasy. Najlepiej podawać w naczyniu, w którym się piekła.



2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Bosko smakowała! Lekko pikantna z trzaskającymi w zębach ziarenkami gorczycy, poezja :D

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...