Paszteciki z mięsem rosołowym

Paszteciki z mięsem rosołowym

Klasyczny sposób na wykorzystanie kurczaka i marchewek z rosołu. Paszteciki w kruchym cieście. Polecam podawać z czerwonym barszczem.

Farsz:

  • 450 g ugotowanego mięsa rosołowego z kurczaka (masa po oddzieleniu od kości)
  • 2 duże, ugotowane marchewki z rosołu
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 50 g śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 jajko do wysmarowania wierzchu

Paszteciki z mięsem rosołowym 2

Z mąki, masła, jajka, śmietany i soli wyrobić ciasto. Uformować je w kulę, okręcić folią spożywczą i odstawić na ok. pół godziny do lodówki.

Mięso z rosołu (po oddzieleniu od kości) oraz marchewki zmielić w maszynce do mielenia. Wymieszać z jajkiem, majerankiem, solą  pieprzem.

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować w długi pas o szerokości ok. 15 cm i grubości ok. 3 mm. Na środku powstałych pasów ułożyć farsz.

Ciasto zawijać, tak aby zakryć cały farsz i uformować rozpłaszczone rulony. Ciasto ułożyć miejscem łączenia do dołu.

Rulon pokroić w poprzek na mniejsze kawałki. Z podanych składników uzyskałam 14 średniej wielkości pasztecików. Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec ok. 35 minut w temperaturze 190°C.

Paszteciki z mięsem rosołowym 3

2 komentarze

  1. Bardzo apetyczne 🙂 Zjadłabym 🙂

  2. Wyglądają tak apetycznie, że nabrałam wielkiej ochoty by też takie zrobić:) Obserwuję w google+

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.