Ciasta/ Ciasta biszkoptowe/ Ciasta z kremem/ Ciasta z owocami

Rolada z truskawkami i mascarpone

Pyszna, delikatna i prosta do wykonania rolada z truskawkami i serkiem mascarpone. Co prawda nie ma jeszcze sezonu na nasze polskie truskawki, ale nie mogłam oprzeć się tym sklepowym i dzisiaj zrobiłam taką roladę na podwieczorek. Wyszła doskonała! 🙂

Rolada z truskawkami i mascarpone

Drukuj przepis
Czas gotowania: 15

Składniki

  • Biszkopt:
  • -5 jajek
  • -pół szklanki cukru
  • -pół szklanki mąki pszennej
  • -1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • -pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • -250 ml słodkiej śmietany 30 %
  • -250 ml mascarpone
  • -2 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • -500 g świeżych truskawek (kilka odkładamy do dekoracji)
  • -cukier puder do posypania

Przygotowanie

Biszkopt:

Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy na sztywną i błyszczącą pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Pod koniec dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy.

Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.* Ciasto wylewamy na formę, dokładnie wyrównujemy. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, do tzn. suchego patyczka. W między czasie przygotowujemy ściereczkę rozłożoną na płaskiej powierzchni, posypujemy ją cukrem pudrem. Biszkopt zaraz po upieczeniu przekładamy na przygotowaną ściereczkę z cukrem (papierem do góry) i delikatnie ściągamy papier. Następnie szybko zwijamy wzdłuż dłuższego boku (razem ze ściereczką). Odstawiamy do ostygnięcia.

Krem:

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Mieszamy. Umyte i osuszone truskawki kroimy w kostkę.

Wykonanie:

Ostudzone ciasto rozwijamy, masę śmietankową rozsmarowujemy na całej powierzchni biszkoptu. Wierzch posypujemy pokrojonymi truskawkami i zwijamy ponownie. Roladę owijamy w folię aluminiową i przekładamy do lodówki.

Przed podaniem rolady posypujemy ją cukrem pudrem i dekorujemy odłożonymi truskawkami.

Smacznego 🙂

Notatki

*papier do pieczenia warto posmarować odrobiną masła lub olejem, aby lepiej odkleił się od upieczonego biszkoptu.

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    piegusek
    23 kwietnia 2017 at 08:13

    uwielbiam rolady a z truskawkami najbardziej

  • Reply
    PysiaGotuje.pl
    29 kwietnia 2017 at 23:22

    Wygląda smakowicie i z pewnością tak smakuje 🙂 Z przyjemnością wypróbuje Twój przepis!

  • Reply
    Janek
    25 maja 2017 at 17:29

    Uwielbiam takie ciasta!

  • Reply
    Justyna
    6 czerwca 2020 at 09:12

    Za pierwszym razem nie wierzyłam, że to ciasto jest tak proste w wykonaniu. Dzis rpbie je juz kolejny raz i za każdym razem wzbudza taki sam zachwyt moich gości.

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.