Przystawka prosta jak…

W poprzednim wpisie opisałem swoją przygodę z kuchnią noweską. Ponieważ jak zwykle była to okazja do kolacji z żoną, chciałem, by było trochę bardziej uroczyście. Postawiłem więc na przystawkę. Zależało mi na tym, żeby było to coś lekkiego i przyjemnego w przygotowaniu, a jednocześnie bogatego w smak. I tak oto zrodził się pomysł na crostini.

Składniki:

  • liście rucoli
  • szynka serrano
  • śliwka renkloda
  • półbagietka
  • oliwa z oliwek
  • pieprz

Przygotowanie przystawki zacznij od rozgrzania piekarnika na 200 stopni Celsjusza. Następnie, pokrój półbagietkę w skośne plastry grubości ok. 1,5 cm.

Gdy piekarnik się nagrzeje, każdą kromkę ułóż na blasze do pieczenia i delikatnie posmaruj oliwą z oliwek. Piecz tak długo, aż będą lekko chrupiące i zarumienione.

Po wyjęciu z piekarnika, na każdą z nich połóż trochę liści rucoli i zwinięty w rulonik plaster szynki.

Śliwkę przekrój na pół, wywal pestkę. każdą połówkę przekrój na cztery części w półksiężyce (patrz zdjęcie). Połóż po jednym półksiężycu na szczycie każdej kromki. Całość delikatnie posyp świeżo mielonym pieprzem. Gotowe! Połączenie szynki serrano i śliwki okazuje się świetne, zdecydowanie polecam.

Dodaj komentarz