Mięso mielone z dynią, papryką i kluseczkami

Magda

Nie wiem jak Wy ale my bardzo lubimy dynię dlatego polecamy Wam mięso mielone z dynią, papryką i kluseczkami z dodatkiem dyni :)

Mięso mielone z dynią, papryką i kluseczkami - Kuchenne Wariacje

Składniki na mięso mielone z dynią:

– 250 g mięsa mielonego z indyka
– 250 g obranej dyni
– 1 zielona papryka
– 2 łodygi selera naciowego
– 2 pomidory
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 2 gałązki natki pietruszki
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1/2 łyżeczki imbiru
– szczypta chili
– sól
– pieprz

Składniki na kluseczki:

– 400 g obranej dyni
– 200 g mąki ryżowej
– 60 g skrobi z tapioki
– sól

Składniki na 2 porcje.

Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy mięso mielone. Kiedy mięso lekko się zrumieni dodajemy pokrojonego selera naciowego oraz pomidory obrane i pokrojone w kostkę. Przyprawiamy. Gdy pomidory się podduszą i zrobi się z nich lekki sos dodajemy pokrojone w kostkę dynię oraz paprykę i dusimy aż warzywa zmiękną.  podajemy z ugotowanymi kluseczkami.

Dynię kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dusimy na gazie do momentu jak dynia będzie miękka. Potem dynię blendujemy. Jeżeli mus dyniowy jest rzadki możemy potrzymać jeszcze na gazie żeby woda odparowała. Ostudzony mus dyniowy łączymy z mąkami i solą i zagniatamy na gładką masę. Ciasto będzie się lekko kruszyć. Palcami odrywamy małe kawałeczki ciasta które wrzucamy na osoloną i gotującą się wodę. Po 5 minutach wyciągamy.

Gotowe danie podajemy z ugotowanymi kluseczkami :)

Smacznego :)

Mięso mielone z dynią, papryką i kluseczkami - Kuchenne Wariacje

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *