Dania mięsne/ Dania obiadowe

Rolada ze schabu z pieczarkami

Rolada ze schabu z pieczarkami

Zapraszam na schab w nieco innym wydaniu, w formie rolady z nadzieniem z pieczarek i suszonych pomidorów. Taką roladę możecie podać na ciepło w formie obiadu lub na zimno jako dodatek na kanapki.

Rolada ze schabu z pieczarkami

Drukuj przepis
Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • - 1 kg schabu bez kości
  • - sól, pieprz, ostra i słodka papryka, łyżka majeranku
  • - 500 g pieczarek
  • - 1 cebula
  • - 6 suszonych pomidorów
  • - 2 łyżki masła

Przygotowanie

Schab myjemy, osuszamy. Kroimy w poprzek tak, aby powstał prostokąt. Rozbijamy delikatnie tłuczkiem, aby uzyskać cieńszy płat mięsa. Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, słodką i ostrą papryką. Odkładamy.

Na patelni z dodatkiem masła podsmażamy cebulę, dodajemy wcześniej pokrojone na mniejsze części pieczarki. Smażmy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Suszone pomidory kroimy w paseczki.

Na schabie układamy podsmażone pieczarki z cebulą, na wierzchu rozsypujemy suszone pomidory. Mięso zwijamy ściśle w roladę. Obwiązujemy ciasno sznurkiem. Roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch delikatnie polewamy oliwą z suszonych pomidorów. Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy je przez 1 godzinę. Po upieczeniu odstawiamy na 10-15 minut, a następnie kroimy w plastry.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    Gosia
    12 kwietnia 2017 at 20:38

    Super pomysł na roladę! Wykorzystam przepis i przygotuję na święta

  • Reply
    Piegusek
    12 kwietnia 2017 at 20:39

    lubię takie rolady? mniam

  • Reply
    Milena
    18 kwietnia 2017 at 20:57

    Zrobiłam sobie na święta taką roladkę tylko nie użyłam pieczarek Następnym razem dodać i ciekawe jak będzie smakowała

    • Reply
      Nata
      18 grudnia 2022 at 11:44

      Czy taką roladę można zamrozić.?

  • Reply
    Kamil
    2 czerwca 2017 at 12:42

    Fajny przepis. Ja specjalizuje się w schabie ze śliwką. Chyba czas na poszerzenie kulinarnego repertuaru.

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.