Keks z bakaliami - idealne ciasto ucierane na maśle z dodatkiem bakalii, aromatu waniliowego, w sam raz na święta. Nie dość, że robi się je bardzo szybko, to jest bardzo smaczne. Najlepsze w smaku jest na drugi dzień.
Składniki:
5 jajek
2 szklanki mąki
250g masła
1 szklanka cukry
1 opakowanie cukru waniliowego
300g bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, kandyzowane owoce)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Orzechy i migdały pokroić na mniejsze kawałki. Wsypać pokrojone orzechy i pozostałe bakalie do miski. Wymieszać bakalie z mąką, proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło zmiksować na kremową masę z cukrem, szczyptą solli oraz cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku, wlewamy kilka kropel aromatu. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z bakaliami i mieszamy łyżką lub szpatułką do wymieszania masy.
Przekładamy do blachy wyłożonej papierem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i grzanie góra dół i pieczemy przez ok. 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmujemy na kratę i studzimy. Kiedy wystygnie wyjmujemy z pergaminu i posypujemy cukrem pudrem.
I gotowe :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz