piątek, 21 kwietnia 2017

Zielona pasta twarogowa

Składniki
(na 4 porcje)

- pół kostki twarogu półtłustego (ok. 100 g),
- 3 łyżki jogurtu (ok. 60 g),
- ogórek gruntowy (ok. 36 g),
- 2 łyżki szczypiorku (ok. 16 g),
- łyżka nasion słonecznika (ok. 10 g),

- przyprawy: sól i pieprz kolorowy.



Sposób przygotowania


1. Twaróg rozgniatamy widelcem i łączymy z jogurtem.
2. Ogórka obieramy ze skóry i kroimy w drobną kosteczkę.
3. Szczypiorek drobno siekamy.
4. Prażymy nasiona słonecznika.
5. Twaróg łączymy z ogórkiem, szczypiorkiem i nasionami słonecznika.
6. Pastę doprawiamy szczyptą soli i pieprzem kolorowym.



Zielona pasta twarogowa jest bogata w:


- wapń (pochodzący z twarogu i jogurtu), który jest składnikiem kości i zębów.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 55 g
Energia: 56,4 kcal
Białko: 6,0 g
Tłuszcze: 2,5 g
Węglowodany: 2,7 g
Błonnik pokarmowy: 0,3 g


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.