piszinger

 

 

Piszinger czyli wafle przełożone czekoladową masą czekoladową.

To jeden z moich deserów dzieciństwa, moja mam przygotowywała go na większe czy mniejsze imprezy albo jako deser na niedzielne popołudnie.

Dzisiejszy przepis na Piszinger przekazuję Wam z zeszytu kulinarnego mojej mamy.

Prosty deser bez pieczenia.

 

 

 

PRZEPIS NA PISZINGER

Składniki na piszinger

1 opakowanie suchych wafli dużych (ok 5-6 szt)

200g margaryny lub masła

3/4 szkl cukru

1/2 szkl mleka

6 łyżek ciemnego kakao

 

 

 

Jak zrobić piszinger:

W rondelku grzejemy mleko i rozpuszczamy w nim cukier.

Dodajemy masło pokrojone w kostkę i podgrzewamy b się rozpuściło (uwaga, nie mozna zagotować!). Wyłączamy grzanie.

Do masy dodajemy kakao, mieszamy trzepaczką.

Masę zostawiamy do przestygnięcia i lekkiego zgęstnienia.

Wafle smarujemy cienką warstwą masy czekoladowej i układamy jeden na drugim, przykrywamy ostatnim suchym waflem.

Wafle kładziemy na desce i delikatnie obciążamy drugą deską.

Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Kroimy w trójkąty lub inne ulubione kawałki.

 

 



piszinger