środa, 19 kwietnia 2017

Torcik porzeczkowy




Musiałam wypróbować trzy rzeczy. 
Formę silikonową, przepis na krem maślany (pyszny szybki i doskonały do zdobienia), oraz technikę tworzenia róż z masy cukrowej- tu potrzebuje stanowczo więcej praktyki ;)
Tak o to powstał torcik z kremem porzeczkowym.
Na wierzchu jest krem maślany na mleku. 
Krem maślany idealnie nadaje się do tortów które musimy transportować, albo zależy nam na trwałości ozdób.
Ozdobiony różami z masy cukrowej.

Polecam Wam ten torcik. 
Szybki do zrobienia. Bardzo wdzięczny do ozdobienia.


Biszkopt - upiekłam dwa takie biszkopty (przepis jest na jedną porcję)
3 jajka (żółtka i białka osobno)
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżeczek cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać odstawić.
Białka ubić na sztywną pianę. Powoli do ubitych białek dodawajcie cukier- łyżka po łyżce- cały czas ubijając. Nie przestając ubijać dodać żółtka. Następnie dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać łyżką do połączenia, uważając aby nie uszkodzić ubitych białek. Przelać do formy silikonowej wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno)
Piec w 170 stopniach około 30 minut do suchego patyczka. Wystudzić.

Krem porzeczkowy
1 szklanka czerwonych porzeczek (użyłam mrożone)
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny (lub 1 listek i 1/2 żelatyny )
250 g mascarpone
300 ml śmietany kremówki -schłodzonej

Żelatynę zalać 1 łyżką wody i odstawić aby napęczniała. 
W garnuszku zagotować porzeczki z cukrem - nie gotujcie długo wystarczy 2 minuty. Przetrzeć przez sitko- pestki nie będą nam potrzebne.
Lekko podgrzać żelatynę ( nie gotować) zamieszać do całkowitego rozpuszczenia i połączyć z syropem porzeczkowym. 
Schłodzić ale nie doprowadzić do stężenia.
W misce zmiksować mascarpone ze śmietaną, miksując dolewać schłodzony syrop porzeczkowy. Miksować do uzyskania stabilnego kremu.

Krem maślany do posmarowania tortu
1 i 1/2  szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka
400 g miękkiego masła
sok z cytryny
Wsypać cukier puder do garnka i zalać mlekiem. 
Zagotować tylko do rozpuszczenia cukru, dodać sok z cytryny. Schłodzić.
W misie miksera ubić masło na puszystą masę. Do puszystego masła, cały czas miksując dodawać mleko z cukrem pudrem. Miksować tak długo aż masa będzie biała (około 4 - 6 minut)
1/3 masy odłożyć i połączyć z czerwonym barwnikiem.

 Poncz do nasączenia. 
1 kieliszek wódki 
1/2 szklanki wody 
cukier i sok z cytryny do smaku.

Pokrojony tort nasączyć. 
Pierwszy blat nasączyć delikatnie - będzie on podstawą naszego tortu.
Posmarować częścią kremu, przykryć kolejnym blatem, nasączyć i powtórzyć z kolejnymi częściami.
Następnie posmarować cały tory jasnym kremem. 
Różowy krem nałożyć na boki i nożem rozsmarować do góry. Ozdobić całość używając rękawa cukierniczego i ozdobnych końcówek. Aby tort miał złoty odcień użyłam spray cukierniczy.
Jak wykonać róże z masy cukrowej zobaczcie Tu 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz