Pizza z mąki pełnoziarnistej z jajkiem i szczypiorkiem

00:50


Składniki:

Ciasto:
∙ 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
∙ 25 g świeżych drożdży
∙ 1 łyżeczka soli morskiej
∙ 0,5 łyżeczki cukru
∙ 200 ml letniej wody
∙ 2 łyżki oliwy z oliwek

Sos:
∙ 2 łyżki koncentratu pomidorowego
∙ kilka łyżek ciepłej wody
∙ 2 ząbki czosnku
∙ sól morska
∙ świeżo mielony pieprz

Pozostałe składniki:
∙ 1 kula mozzarelli
∙ pęczek szczypiorku
∙ 1 jajko
∙ świeżo mielony pieprz i odrobina oliwy z oliwek
∙ kilka listków bazylii


Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozcieramy z cukrem i solą, zalewamy letnią wodą, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
2. Do 2 szklanek mąki dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i wyrośnięte drożdże, zagniatamy ciasto, odstawiamy na 15-20 minut.
3. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni.
4. Do koncentratu pomidorowego dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
5. Rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia, smarujemy je sosem, układamy plastry mozzarelli, posypujemy połową posiekanego szczypiorku, skrapiamy odrobiną oliwy, posypujemy pieprzem.
6. Wstawiamy do piekarnika na 5 minut.
7. Po 5 minutach wybijamy na środek jajko (jeśli chcemy to możemy użyć większej ilości jajek). Wstawiamy do piekarnika na kolejne 5 minut.
8. Wyjmujemy pizzę z piekarnika, posypujemy resztą szczypiorku i porwanymi listkami bazylii.

Smacznego :)



podobne posty

0 komentarze