Seromakowiec z piernikami na kruchym spodzie

 seromakowiec,masamakowa przepis,sernik z makiem,sernik na kruchym spodzie,VOG,kresto bakalie,sklep skworcu cukier trzcinowy,syrop z agawy,


Pyszne i świąteczne ciasto z lekko przyrumienioną skórką i niespodzianką w serze- z piernikami!
Ciasta tego typu najlepsze są z reguły dzień po.


Składniki na masę serową
  • 1 kg twarogu pełnotłustego (mielimy go 3 razy w maszynce do mięsa)
  • 4 duże jaja (oddzielamy żółtko od białka)
  • 120 g cukru pudru
  • skórka otarta z dużej cytryny
  • 4 krople aromatu waniliowego
  • 2 łyżki grysiku (kaszy manny)
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
Żółtka utrzeć na puch z cukrem i szczyptą soli, ciągle miksując dodać ser i połączyć. Dodać proszek budyniowy i miksując dodać kaszę manną i skórkę z cytryny.Wymieszać, odstawić.
Z białek ubić pianę ,kiedy zacznie sztywnieć dodawać cukier i ciągle miksując ubijać aż będzie sztywna i lśniąca. Odłożyć 2 łyżki piany , będzie potrzebna do masy makowej.
Ubitą pianę wmieszać w masę serową.

Masa makowa

    Opłucz mak, zalej mlekiem,zagotuj. Gdy mak zacznie pyrkać, zmniejsz gaz i gotuj wolno przez 20 minut.Następnie wyłóż na sitko i odstaw ,aby obciekł.Można zostawić na noc. Nazajutrz mak zmielić trzy razy w maszynce do mięsa. Wszystkie bakalie posiekać i wsypać do masy makowej, dokładnie wymieszać.Miód i olej kokosowy (można zastąpić masłem) podgrzać i wlać do maku z bakaliami i wymieszać dokładnie.Jeśli będziemy używać jej do klusek z makiem-taka masa jest dobra, jeśli jednak zdecydujemy się na makowca, jak w tym przepisie, musimy dodać na koniec pianę z dwóch białek i delikatnie wmieszać w masę makową!
Do tego przepisu będziemy potrzebowali 500 g gotowej masy makowej, dlatego porcję powyżej należy podwoić,chyba,że wolicie mniej warstwy makowej.
Spód z kruchego ciasta
  • 80 g zimnego masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 60 g nierafinowanego cukru trzcinowego
    • 1 żółtko (odłożyć białko, będzie potrzebne do posmarowania ciasta opcjonalnie)
    • pół łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
Dodatkowo
  • pierniki w czekoladzie
 seromakowiec,masamakowa przepis,sernik z makiem,sernik na kruchym spodzie,VOG,kresto bakalie,sklep skworcu cukier trzcinowy,syrop z agawy,

 seromakowiec,masamakowa przepis,sernik z makiem,sernik na kruchym spodzie,VOG,kresto bakalie,sklep skworcu cukier trzcinowy,syrop z agawy,

Przygotowanie ciasta kruchego. Wszystkie składniki poza wodą siekamy lub łączymy w malakserze ,dodajemy po trochu wodę i wyrabiamy do powstania jednolitej kuli ciasta, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Formę 24 cm x 28 cm lub 28 cm okrągła wykładamy papierem do pieczenia.
Wałkujemy schłodzone ciasto , wylepiamy nim formę do pieczenia i nakłuwamy widelcem.Pieczemy około 10 minut.Powinno być lekko zrumienione.
Podpieczone ciasto wyjmujemy ,kładziemy masę makową(nie zapomnijmy dodać pozostawionej piany z białek) i przykrywamy połową masy serowej. Układamy pierniki i przykrywamy druga połową masy serowej, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego góra/dół piekarnika na 170 stopni. Pieczemy około godziny, po tym czasie sprawdzamy i dopiekamy następne 10 minut jeśli chcemy zrumienioną warstwę sera.
Po upieczeniu nie wyciągamy od razu ,ale uchylamy drzwiczki piekarnika i pozwalamy mu jeszcze siedzieć 10 minut.
Następnie wyciągamy go ,studzimy i wkładamy w chłodne miejsce najlepiej na noc. Sernik z lodówki jest pyszny!

 seromakowiec,masamakowa przepis,sernik z makiem,sernik na kruchym spodzie,VOG,kresto bakalie,sklep skworcu cukier trzcinowy,syrop z agawy,

 seromakowiec,masamakowa przepis,sernik z makiem,sernik na kruchym spodzie,VOG,kresto bakalie,sklep skworcu cukier trzcinowy,syrop z agawy,

Podany z kawą dosmaczoną meksykańskim syropem z agawy, nie ma sobie równych!

 seromakowiec,masamakowa przepis,sernik z makiem,sernik na kruchym spodzie,VOG,kresto bakalie,sklep skworcu cukier trzcinowy,syrop z agawy,

 seromakowiec,masamakowa przepis,sernik z makiem,sernik na kruchym spodzie,VOG,kresto bakalie,sklep skworcu cukier trzcinowy,syrop z agawy,


Smacznego!

 seromakowiec,masamakowa przepis,sernik z makiem,sernik na kruchym spodzie,VOG,kresto bakalie,sklep skworcu cukier trzcinowy,syrop z agawy,

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!