Pyszne, delikatne ciasto na kruchym spodzie z cytrynowym kremem i polewą czekoladową. Przepyszny mazurek, który koniecznie musisz wypróbować w te Święta! 

Składniki:

  • 200 gram mąki pszennej 
  • 120 gram masła 
  • 2 białka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki cukru pudru 
Lemon curd:
  • sok z 1 cytryny 
  • 3 żółtka 
  • 80 gram masła 
  • 60 gram cukru 
  • skórka z cytryny 
Dodatkowo polewa czekoladowa:
  • 2-3 łyżki masła 
  • 1 łyżka wody 
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 łyżka cukru 
  • migdały w płatkach 
Z mąki pszennej, masła, białek, kwaśnej śmietany, soli i cukru pudru zagniatam jednolite, gładkie ciasto. Ciasto schładzam w lodówce przez 30 minut a następnie wałkuję, umieszczam w formie do tarty. Piekę 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Chłodzę spód. 

Żółtka i cukier mieszam rózgą w misce a następnie umieszczam nad kąpielą wodną i cały czas mieszam. Niemal od razu dodaję masło i sok z cytryny. Mieszam przez cały czas podgrzewając masę. Po około kwadransie mieszanka powinna zacząć gęstnieć. Kiedy zgęstnieje na tyle, na ile tego oczekujemy ściągamy z ognia i studzimy. Przygotowanym kremem wypełniamy tartę. 

Masło, wodę, kakao i cukier podgrzewam do rozpuszczenia i połączenia składników. Gotową polewą polewam mazurka i dekoruję płatkami migdałów. Schładzam w lodówce przez kilka godzin.

Smacznych, spokojnych i wesołych Świąt
życzę Wam ja Klaudia i mój szanowny narzeczony Adaś :) 
Wszystkiego co najpiękniejsze! 



Brak komentarzy