piątek, 14 kwietnia 2017

Surówka z kiszonej kapusty - super zdrowa klasyka

O tym, że kiszonkami trzeba wzbogacać swoją dietę wie każdy świadomy człowiek. Ostatnio dość głośno jest o jedzeniu różnego rodzaju kiszonek, które oprócz zawartości witaminy C, mają też sporo innych minerałów i witamin. Ale wciąż niewielu ludzi wie, że kiszone warzywa pomagają w przyswajaniu wapnia, co istotne jest szczególnie dla kobiet, u których istnieje większe ryzyko zachorowania na osteoporozę (zrzeszotnienie kości). Dlatego u mnie dziś klasyczna surówka z kiszonej kapusty, którą charakteryzuje się kuchnia polska. Surówka świetnie pasuje do gorących dań z ryby, więc przy okazji Wielkiego Piątku i Wielkiej Soboty, gdy katolicy powstrzymują się od jedzenia mięsa, wydaje się być idealnym dodatkiem obiadowym.




Składniki (na 2 porcje):

ok. 250 g kapusty kiszonej
mała marchew lub pół dużej
mała cebula lub dwie szalotki
jabłko
2-3 łyżki oliwy
pieprz

  1. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, jeśli jest zszatkowana na długie paski. Nie płukać!
  2. Marchew i cebulę (lub szalotki) obrać. Jabłko dobrze umyć, bo nie będziemy go obierać ze skórki (szkoda marnować cenny błonnik).
  3. Marchew i jabłko ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Cebulę (lub szalotki) pokroić w drobną kostkę.
  5. Warzywa oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
  6. Całość wymieszać. Podawać po ok. kwadransie od przygotowania - wtedy marchew nasiąknie oliwą i przyswoimy więcej witaminy A.
W moim rodzinnym domu w dzieciństwie tę surówkę się słodziło cukrem. Polecam zamienić cukier na większą ilość jabłka. Wyjdzie to z pożytkiem dla naszego organizmu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.