Wielki Piątek to czas ścisłego postu, kiedy obowiązują pewne zasady. Moją propozycją na dzisiejszy obiad jest postna potrawa.. która smakuje i wygląda obłędnie! Domowy majonez z musztardą francuską,, młode ziemniaczki, koper, ugotowane jajka, kiszone ogórki i śledzie z zalewy to stare, sprawdzone połączenie, które zasmakuje każdemu. 

"WIELKANOCNE PRZEPISY Z SEKO”

Składniki na 4 porcje:

  • kilogram małych, młodych ziemniaczków 
  • pęczek koperku 
  • opakowanie filetów śledziowych solonych a’la Matjas 400/800 g (w zalewie) SEKO 
  • 3-4 jaja 
  • 4-5 ogórków kiszonych 
Domowy majonez:
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka musztardy francuskiej 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru 
  • 100 ml oleju (użyłam z orzechów laskowych)
  • 2-3 łyżki wody 
Młode ziemniaki gotuję w całości w skórce. Jajka gotuję. Śledzie moczę w mleku lub wodzie. Przygotowuję majonez. Żółtko ucieram z musztardą, solą i cukrem do połączenia. Stopniowo dolewam olej, cienkim strumieniem, przez cały czas miksując. Na koniec dolewam wodę, miksuję do połączenia. Majonez przechowuję w lodówce 2-3 dni. 
Ziemniaki studzę, kroję na pół lub na ćwiartki i układam na dnie naczynia. Posypuję obficie posiekanym koprem i nakładam majonez. Ogórki kroję w plastry i układam na składnikach. Śledzie kroję na mniejsze kawałki i układam w naczyniu. Wierzch dekoruję pokrojonymi na ćwiartki jajami i posiekanym koprem. Schładzam w lodówce. 

Smacznego, Klaudia!


Brak komentarzy