Jak wiecie jestem wielkim kawoszem!
Uwielbiam zarówno kawy gorące, z różnego rodzaju syropami, kremami, kruszonkami i dodatkami, jak i kawy mrożone!
Dziś mam dla Was jedną ze swoich ulubionych – crunchy latte, czyli pyszną, kremową kawę z dodatkiem syropu orzechowego, śmietanową pianą i chrupiącą kruszonką bakaliową zapiekaną w miodzie.
Idealna na te coraz cieplejsze, ale nie gorące jeszcze dni.
Wspaniała na deser po obedzie albo jako słodki dodatek do pysznego ciacha.
Do jej zrobienia zainspirowała mnie INKA z błonnikiem – koniecznie spróbujcie!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* kawa INKA z błonnikiem – 2 czubate łyżeczki
* mleko 2% – 1 szkl
* syrop orzechowy – 1 łyżka
* brązowy cukier – 1 łyżeczka
* ulubione bakalie – orzechy włoskie, ziemne, laskowe – 0,5 szkl
* miód wielokwiatowy – 1 łyżka
* cukier drobny – 2 łyżki
* woda – 1 łyżka
* śmietana kremówka 36% – 0,5 szkl
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Miód mieszamy z wodą i cukrem, dodajemy posiekane bakalie, mieszamy, wyciągamy na blachę i zapiekamy ok. 10 minut w 200C. Studzimy.
Mleko podgrzewamy, spieniamy, dodajemy kawę INKA z błonnikiem, brązowy cukier oraz syrop orzechowy i jeszcze raz dokładne mieszamy.
Wlewamy do szklanek, dodajemy śmietanę kremówkę ubitą na sztywno, posypujemy prażonymi bakaliami.
Smacznego!
Przepis powstał we współpracy z marką INKA.
No Comments