Żurek na schabie

Delikatny i aromatyczny żurek to idealna wersja dla osób, które nie przepadają za smakiem wędzonki. Jest lekki i dietetyczny a jego przygotowania banalnie proste.

SAM_1586a.JPG

Składniki

6 plastrów schabu
2 l wody
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 ząbek czosnku
majeranek
1/2-1 szkl zakwasu na żurek
sól
pieprz
6 jajek ugotowanych na twardo

SAM_1590.JPG

1. Plastry schabu posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Delikatnie wklepujemy przyprawy.

2. Mięso wkładamy do garnka w wodą. Dodajemy ziela, liście laurowe i przeciśnięty czosnek. Po 20 minutach wsypujemy majeranek.

3. Kiedy schab będzie wystarczająco miękki wlewamy zakwas. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.

4. Żurek podajemy z jajkami. Wedle upodobań dokładamy ulubioną kiełbasę.

SAM_1587a.JPG

Smacznego!

1 comments

Dodaj komentarz