pralinki

pralinki

Dzisiaj chciałam zaprezentować wam wyjątkowy przepis na jaglane pralinki kokosowo-gruszkowe.

Wielkanoc to szczególny czas, który w świątecznej atmosferze spędzamy przy stole z najbliższymi.

Każda Pani domu już wcześniej przygotowuje odświętne menu, które sprawi że goście będą czuli się wyjątkowo.

Wielkanoc to oczywiście żurek na zakwasie z biała kiełbasą i jajkiem, świąteczne mięsa pieczone, chrzan tarty, jajka faszerowane ale również desery i trunki.

Jaglane pralinki nie są trudne do przygotowania, nie wymagają pieczenia.
Ich bazą jest kasza jaglana, smak nadają wiórki kokosowe a odrobina nalewki gruszkowej dodaje głębi i wspaniałego aromatu.

Jaglane pralinki prezentują się efektownie, smakują wybornie a w połączeniu z kieliszkiem nalewki gruszkowej będą stanowiły elegancki, świąteczny deser.

PRZEPIS NA JAGLANE PRALINKI KOKOSOWO – GRUSZKOWE

Składniki na jaglane pralinki kokosowo – gruszkowe:

1 szkl kaszy jaglanej

1,5 szkl wiórek kokosowych + do obtoczenia

10 łyżek cukru

1,5 szkl wody

1 szkl mleka

50 ml gruszkowej nalewki

Jak zrobić jaglane pralinki kokosowo – gruszkowe:

Kaszę jaglaną wrzucamy do suchego garnka, podgrzewamy, prażymy kaszę cały czas mieszając aż stanie się jasna. Wtedy ostrożnie zalewamy wodą i płuczemy 2 razy.

Tak przygotowaną kaszę zalewamy 1,5 szkl wrzątku i 1 szkl mleka i gotujemy po przykryciem aż stanie się miękka.

Do kaszy dodajemy cukier i wiórki kokosowe, gotujemy 3 minuty (mieszając by masa się nie przypaliła). Dodajemy nalewkę, mieszamy. Zostawiamy na kilka minut by wiórki kokosowe napęczniały.

Kiedy masa lekko przestygnie, łyżeczka nabieramy porcje i wilgotnymi rękami kulamy pralinki. Obtaczamy w wiórkach kokosowych, układamy na talerzu.

Wkładamy na 2 godziny do lodówki.

 

pralinki

pralinki

pralinki