środa, 12 kwietnia 2017

Babka jogurtowo-cytrynowa

Składniki
(na 8 porcji)

- 3 jajka (ok. 150 g),
- ¼ szklanki cukru (ok. 50 g),
- opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 180 g),
- 2 łyżeczki soku ze świeżej cytryny (ok. 10 ml),
- skórka z cytryny,
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 130 g),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g),
- do wysmarowania formy: masło i bułka tarta.


Sposób przygotowania

1. Jaja miksujemy z cukrem.
2. Do masy jajecznej dodajemy jogurt, sok i skórkę z cytryny, i dalej miksujemy (na wolnych obrotach).
3. Do ciasta dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
4. Formę do pieczenia smarujemy dokładnie masłem i oprószamy bułką tartą (jeżeli używamy formy silikonowej można pominąć).
5. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30-35 min.
6. Babkę oprószamy cukrem pudrem.




Babka jest bogata w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.


Wartość odżywcza jednej porcji:


Porcja waży: ok. 66 g
Energia: 118,2 kcal
Białko: 5,3 g
Tłuszcze: 2,7 g
Węglowodany: 19,8 g
Błonnik pokarmowy: 1,7 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.