Składniki:
2 średniej wielkości bakłażany
1 cebula
ser mozzarella
ser parmezan do posypania po wierzchu
pomidory suszone
oliwa
sól
pieprz
700g przecieru pomidorowego (np. z biedronki w butelce)
zioła prowansalskie
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Bakłażana myjemy, odcinamy końcówkę zieloną, a następnie kroimy w plastry o grubości 1 cm.
Tak pokrojone warzywo smarujemy oliwą z dwóch stron oraz posypujemy solą i pieprzem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. I wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na jakieś 10 minut, żeby bakłażan był miękki.
W międzyczasie cebulę kroimy w kosteczką a czosnek wyciskamy przez praskę i wrzucamy do garnka, gdzie jest rozgrzana już niewielka ilość oliwy. Kiedy cebula się zeszkli z czosnkiem wlewamy przecier pomidorowy (jeśli robicie z mięsem to na tym etapie wrzućcie przesmażony już mięso np. filet lub mięso mielone) i doprowadzamy go zagotowania się sosu i następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą i próbujemy czy jest wystarczająco przyprawiona.
Brytfannę nasmarowujemy oliwą, i polewamy sosem. Sosu nalezy wlać tyle aby bakłażan był zanużony w nim. Kiedy bakłażan jest juz ułożony, kładziemy pomidor suszony, na to plaster mozzarelli i tak przekładamy do momenty kiedy położymy ostatni plaster bakłażana, pomidora suszonego i mozzarelli. Zalewamy wszystko sosem, żeby było wszystko zakryte i posypujemy startym parmezanem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez jakieś 15 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz