Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej :)

12 kwietnia 2017

Miałam ostatnio ochotę na kaszę jaglaną. Jednak nie taką zwykłą jaglankę, a budyń jaglany. Przyrządziłam więc sobie na śniadanie obłędnie przepyszny budyń czekoladowy z prosa. Gęsty, kremowy, słodziutki, z mocno wyczuwalną obecnością czekolady. Skusiłam się także na truskawki, które wiadomo - nie smakują jak te z ogródka, ale mimo to smak jakiś tam mają i przypominają o nadchodzącym lecie 😆



Składniki (2 porcje):

Przygotowanie:
  1. Kaszę opłucz pod bieżącą, gorącą wodą. 
  2. Wsyp do garnka i zalej mlekiem oraz wodą. Dodaj świeże daktyle i gotuj od momentu zagotowania ok. 15 minut. Wówczas powinno zostać jeszcze trochę płynu. 
  3. Całość przenieś do malaksera, dodaj pozostałe składniki i odczekaj chwilkę, aby czekolada się rozpuściła. 
  4. Wszystko zmiksuj na gładki krem. Przed podaniem udekoruj wybranymi owocami - u mnie truskawki. 

7 komentarzy

  1. Co za cudowna konsystencja... oj zmroziłabym to na lody :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Daaaawno nie jadłam już budyniu jaglanego :D Dobrze, że mam zamrożone truskawki, to będę mogła je rozpracować :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Budyń jaglany z daktylami i kakao (i jeszcze z bananem) jest chyba moim ulubionym jak dotąd. Twój bardzo zachęca ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja robiłam to nie miałam truskawek! Twoj musiał być obłędnie pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Daktyle i gorzka czekolada to najlepszy smak :D

    OdpowiedzUsuń