sobota, 8 kwietnia 2017

Schab duszony w winie z jabłkami

Pyszne mięso, kruche i soczyste.
Schab jest duszony w dość niskiej temperaturze i dzięki temu mięso nie wysycha i jest soczyste.
Cały sekret mięsa polega na marynacie a ta jest tu bardzo aromatyczna.
Polecam na spotkania z przyjaciółmi czy na pyszny obiad całej rodzinki a jak jeszcze zostanie pokrójcie w plastry i będzie znakomity do kanapek.
Schab duszony w winie z jabłkami.


               Składniki: 4 - 5 porcji
  • 1,1 kg schabu 
               Marynata:
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka pieprzu malgaskiego i ziarnkach
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki wędzonej słodkiej papryki
               Dodatkowo:
  • 3 jabłka

Schab umyłam i osuszyłam.

W pojemniku wymieszałam składniki marynaty, dodałam wino, liście laurowe, pieprz malgaski, sos sojowy, paprykę.
Obtoczyłam w marynacie mięso i wstawiłam do lodówki na noc.

Można przekręcić kilka razy mięso w marynacie.
Na drugi dzień przełożyłam mięso do naczynia do pieczenia, zalałam marynatą i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 C z opcją grzania góra/dół i piekłam pod przykryciem przez 1,5 godziny.
Jabłka wraz ze skórką pokroiłam w ósemki, wycięłam gniazda nasienne.
Po 1,5 godziny do mięsa włożyłam jabłka i piekłam jeszcze mięso z jabłkami przez 45 minut.
Po upieczeniu mięso odpoczywało 20 minut, wtedy je pokroiłam.
Sos przelałam do garnka i gotowałam aż zgęstniał, podałam do mięsa.

Smacznego.
Przepis autorski.
                               "Podróże małe i duże"
Gajówka Osadnik

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger