Nowe Przepisy

czwartek, 6 kwietnia 2017

Bezglutenowa Babka Wielkanocna - Puszysta i Pyszna

Bezglutenowa Babka Wielkanocna
Witam serdecznie
Propozycja na babkę Wielkanocną dla osób które nie mogą spożywać glutenu. Babka jest bardzo puszysta i smaczna a do tego prosta i tania w przygotowani, ponieważ z mąk bezglutenowych użyłam jedynie skrobi kukurydzianej. Polecam wypróbować przepis nie tylko osobom uczulonym na glutem.

Do przygotowania babki bezglutenowej będziemy potrzebować :
Użyłam foremki z kominkiem o średnicy 24,5 cm i wysokości 11 cm

450 g skrobi kukurydzianej - (użyłam skrobi firmy Radix-Bis)
200 g cukru kryształu
5 jajek (użyłam L)
250 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego


Link do filmu z przepisem na : Bezglutenowa babka Wielkanocna



Przygotowanie:
Do skrobi kukurydzianej dodaję proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mieszam.

Do miski przekładam tłuszcz (masło lub margarynę) o temperaturze pokojowej, dodaję cukier i miksuję przez około 3 minuty, tak aby masa stała się puszysta.
Następnie cały czas miksując dodaję po jednym jajku (nie rozdzielam żółtek od białek) i gdy jajko połączy się z ciastem dodaję kolejne jajko.

Po jajkach do ciasta dodaję stopniowo skrobię kukurydzianą i miksuję do momentu aż ciasto stanie się jednolite.
Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem.



Pieczenie babki bezglutenowej:
Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu półkę i piekę około 50 minut.
Ciasto sprawdzam czy jest upieczone, wbijam w nie patyczek od szaszłyka lub wykałaczkę i jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone.
Jeżeli góra ciasta zbytnio ściemnieje, to można nakryć ciasto folią aluminiową i nadal piec.


Upieczoną babkę wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia.

Wystudzoną babkę możemy oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.

Babka bezglutenowa jest gotowa, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  
Bezglutenowa Babka Wielkanocna

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.