Lekki biszkopt na bazie budyniu czekoladowego, do tego masa serowa z pistacjami to istna poezja smaków w sam raz na wielkanocny stół.
Składniki
biszkopt
5 jajek
1 budyń czekoladowy firmy Gellwe
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao firmy Gellwe
1 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem
500 g serka naturalnego
3 ugotowane żółtka
100 g miękkiego masła
150 g cukru pudru firmy Gellwe
3/4 szkl pistacji solonych firmy Targroch
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wody
1. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i po jednym żółtku. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z budyniem, kakao i proszkiem.
2. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy około 40- 50 minut w 180 stopniach.
3. Żółtka rozgniatamy widelcem i mieszamy z z serem.
4. Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy ser.
5. Kilka pistacji odkładamy do dekoracji, resztę drobno kroimy.
6. Łączymy z masa serową. Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w podanej ilości wody.
7. Biszkopt kroimy na pół. Przekładamy go większą częścią masy.
8. Resztą smarujemy wierzch. Dekorujemy pozostałymi pistacjami, cukrowymi posypkami itp.
9. Wstawiamy do lodówki.
Smacznego życzy
Pyszne ciasto do kawy 🙂
PolubieniePolubienie
To prawda, dziękuję 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie