Ciasto czekoladowe z kremem serowo- pistacjowym

Lekki biszkopt na bazie budyniu czekoladowego, do tego masa serowa z pistacjami to istna poezja smaków w sam raz na wielkanocny stół.

SAM_1464a.JPG

Składniki

biszkopt
5 jajek
1 budyń czekoladowy firmy Gellwe
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao firmy Gellwe
1 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem
500 g serka naturalnego
3 ugotowane żółtka
100 g miękkiego masła
150 g cukru pudru firmy Gellwe
3/4 szkl pistacji solonych firmy Targroch
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wody

SAM_1412

1. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i po jednym żółtku. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z budyniem, kakao i proszkiem.

2. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy około 40- 50 minut w 180 stopniach.

3. Żółtka rozgniatamy widelcem i mieszamy z z serem.

4. Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy ser.

5. Kilka pistacji odkładamy do dekoracji, resztę drobno kroimy.

6. Łączymy z masa serową. Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w podanej ilości wody.

7. Biszkopt kroimy na pół. Przekładamy go większą częścią masy.

8. Resztą smarujemy wierzch. Dekorujemy pozostałymi pistacjami, cukrowymi posypkami itp.

9. Wstawiamy do lodówki.

SAM_1471

Smacznego życzy

Gellwe-logo-2012

tar-groch-fil_logo

 

 

3 comments

Dodaj komentarz