piątek, 7 kwietnia 2017

Sernik z advocatem


 Jak zwykle na moim świątecznym stole musi pojawic się sernik, ale zawsze jest to sernik o innym smaku. W tym roku to sernik w wersji dla dorosłych - z dodatkiem żółciutkiego, kemowego likieru Advocat (wersja próbna już przetestowana). Sernik wyszedł bardzo smaczny, delikatny i kremowy. A gdybyście zdecydowali się na inne smaki to polecam sernik pomarańczowy, pistacjowy albo cappuccino, na które przepisy znajdziecie na blogu. (zakładka menu- ciasta) 

SERNIK z ADVOCATEM


Składniki:
spód:
150 g dowolnych herbatników
80 g masła
masa serowa:
1 kilogram twarogu (najlepiej nie tego z wiaderka)
150 g cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mleka w proszku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 jajka
1/2 szklanki likieru Advocat

Przygotowanie: 
spód:
Ciastka kruszymy na pył, mieszamy je z rozpuszczonym przestudzonym masłem (powinny mieć strukturę mokrego piasku). Przekladamy wszystko wo tortownicy wyłożonej papierem i dociskamy do formy dłonią. Odstawiamy na kilka minut.
masa serowa:
Zmielony ser miksujemy z jajkami, cukrami, mąka ziemniaczaną oraz mlekiem w proszku niezbyt długo , aby nie napowietrzyć masy. Na koniec dodajemy likier Advocat, całość mieszamy i przelewamy na spód z ciastek. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej tj.formę z sernikiem wstawiamy do  większej wypełnionej wodą i pieczemy w 160-170 stopniach około 50  minut. Upieczony sernik studzimy i ozdabiamy według uznania. Najlepiej jeśli serni przed podaniem postoi w lodówce przez noc. 





2 komentarze: