czwartek, 6 kwietnia 2017

Domowy budyń waniliowo- migdałowy i recenzja książki "Rodzinna kuchnia Lidla"

Jakiś czas temu otrzymałam niespodziankę od Lidla w postaci najnowszej książki pt. "Rodzinna kuchnia Lidla", którą Wy również możecie zdobyć zbierając podczas zakupów w Lidlu specjalne znaczki. 





To zbiór 40 przepisów idealnym na wspólne rodzinne gotowanie, które może być naprawdę świetną zabawą!  Książka jest w sztywnej oprawie i liczy 210stron. Autorami przepisów są: Daria Ładocha, Karol Okrasa oraz Paweł Małecki.

Przepisy zostały podzielone na 5 kategorii, z których każda zawiera po 8 przepisów:
  • Poranki ze śniadankiem
  • Obiad na stole
  • Kinder party
  • W kuchni z babcią
  • Rodzinnych świąt!



Na samym końcu znajdziemy jeszcze dział zatytułowany Kuchenne ABC. To naprawdę rewelacyjny dodatek dla dzieci! Znajdą w nim ilustracje mało znanych owoców, przydatne w kuchni miary i miarki czy sprzęty kuchenne, a także jak prawidłowo nakryć do stołu oraz kilka słów o tym, co to jest BIO.


Książka zawiera bardzo dużo wesołych, kolorowych ilustracji, które zdecydowanie przyciągają uwagę dzieci. Każdy przepis jest dokładnie opisany, podane są wszystkie składniki, czas przygotowania, poziom trudności oraz ilość porcji, jaką otrzymamy, a także informacja jakie sprzęty będą nam potrzebne do jego wykonania. Dla dzieci to bardzo duże ułatwienie.




Mój starszy syn od razu znalazł kilka przepisów, które najchętniej zrobiłby już, od razu i najlepiej wszystkie naraz :) W ostateczności stanęło na domowym budyniu. Nasz nieco zmodyfikowany przepis poniżej:


Domowy budyń waniliowo - migdałowy


Składniki:  
  • 500ml mleka (może być migdałowe), 
  • 2 żółtka, 
  • 2 łyżki tartych migdałów, 
  • laska wanilii, 
  • czubata łyżka mąki pszennej, 
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 100g białej czekolady, 
  • domowa konfitura (najlepiej z truskawek).
Wykonanie: 

400 ml mleka zagotować wraz z nasionkami wanilii oraz połamaną na kawałki czekoladą. W reszcie mleka rozrobić surowe żółtka oraz obydwie mąki i tarte migdały. Bardzo dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Tak przygotowaną masę wlać na gotujące się mleko. Stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Rozlać do miseczek i odstawić do ostygnięcia. 
Podawać z dodatkiem domowej konfitury.




Książkę zdecydowanie polecam!! 

                                                                 Smacznego:)) 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz