Wilgotna babka z dodatkiem serka i słodką żurawiną. Smaczna babka, która sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Babkę polałam lukrem, który zawiera naturalne barwniki :)
BABKA SEROWA:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 150 g serka śmietankowego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g suszonej żurawiny
POLEWA:
- 3 łyżki soku porzeczkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ok 1 szklanki cukru pudru
- posypka czekoladowa
Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przez ten czas owoce powinny napęcznieć.
Jajka utrzeć z cukrami, aż masa znacznie zwiększy swoją objętość i stanie się prawie biała. Miksując dodać serek, a następnie wlać powoli olej. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Na końcu wsypać odsączoną, napęczniałą żurawinę i wmieszać za pomocą łyżki. Masę wylać do formy na babkę, którą wcześniej należy wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wstawić babkę do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 45 min. Po upieczeniu, jeszcze ciepłą wyjąć z formy i ostudzić.
Przygotować owocowy lukier rozcierając soki z miodem i dodając stopniowo cukier puder, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Udekorować babkę lukrem i posypką. Smacznego :)
Jejciu Jejciu jaka ona piękna! Buzia sama się śmieje na jej widok :) super babka z tej babki ;)
PolubieniePolubione przez 1 osoba