Liczba gości w ciągu ostatniego roku

TAJSKIE KOTLECIKI KUKURYDZIANE

najlepsze domowe kotleciki po tajsku


TAJSKIE KOTLECIKI KUKURYDZIANE


Tradycyjnie, kotleciki te przyrządza się z posiekanym mięsem krewetek i sosem ostrygowym, smaży się je w wielkim woku i podaje z ryżem oraz sałatą ze świeżych warzyw.  Jest to bardzo popularna przekąska na tzw. street food w Tajlandii.

Zamiast krewetek, do przygotowania kotletów użyłam mięsa z kurczaka dodałam majonez i przyprawę do kurczaka Galeo, no  i wyszło świetnie.  

Przygotowana masa jest gęsta, jednak nie na tyle, aby dłońmi formować z niej piękne kotleciki ;) Nabieramy łyżką porcje masy, kładziemy na rozgrzany tłuszcz i przyklepujemy - później powoli smażymy na złoty kolor. Odwracamy na drugą stronę dopiero wtedy, gdy spód będzie dobrze przysmażony (wówczas kotleciki na pewno Wam się nie rozpadną).

Uwaga! Szybkie w przygotowaniu...sami zobaczycie :)




SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka kukurydzy konserwowej
  • 1 niecała szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka posiekanego filetu z kurczaka
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki posiekanego czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 - 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka Galeo


PRZYGOTOWANIE:


Krok 1.

Wszystkie składniki na kotleciki umieszczam w misce, mieszam łyżką, no i gotowe :) 


Krok 2.

Łyżką nabieram porcje z miski i kładę na rozgrzany tłuszcz - smażę na złoty kolor (na średnim ogniu). Kiedy spód jest dobrze podsmażony, odwracam na drugą stronę.

Kotleciki podaję z ryżem i sałatą, lub z majonezem jako przekąskę. 

Smacznego :)

Zobaczcie przepis na Orientalne grzanki >>>




najlepsze domowe kotleciki po tajsku
 

2 komentarze:

  1. omg, pamiętam jak się tym w Bangkoku zajadałam. Wszyscy przez upały w Tajlandii wracają szczuplejsi, a ja przez genialne jedzenie wróciłam +2kg :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Street food w Azji po prostu "wymiata" 😀 pięknie pozdrawiam 😘

    OdpowiedzUsuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger