poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Babka marmurkowa lekka na wodzie

Niedługo Wielkanoc więc trzeba przetestować babki, takie jest teraz moje bojowe zadanie;) Przepis znalazłam w necie, a że chciałam coś szybkiego i zarazem z małej ilości składników to zrobiłam tę Babkę na wodzie. Sama byłam ciekawa jej smaku. Okazała się puszysta i wilgotna, bardzo fajna do kawki. Zapraszam...  

 

Składniki

  • 5 jajek 
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżki kakao 
Lukier
3 łyżki cukru pudru
odrobine gorącej wody
 Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, wodę. Mąkę i proszek mieszamy w miseczce i dodajemy po łyżce do masy. Dzielimy na połowę. Do części ciasta dodajemy kakao i miksujemy. Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypaną kaszą manną - naprzemiennie trochę masy białej i następnie ciemnej. Pieczemy w 180 stopniach.Ostudzić i polać lukrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz