Ariana | Blogger | X X X X

niedziela, 2 kwietnia 2017

Orzeźwiająca Tarta Cytrynowa


Przestawiliśmy zegarki, zaliczyliśmy pierwszy +20 stopni w weekend a Więc wiosna pełną parą!
Moja propozycja na powitanie wiosny to bardzo cytrusowa orzeźwiająca lekka tarta. Idealnie sprawdzi się również na #Wielkanoc jako alternatywa dla przesłodzonych mazurków.

Będziesz potrzebować
ok 10 porcji
blacha do tarty 31 cm
  • spód
mąka pszenna - 220 g
masło - 120 g
cukier puder - 50 g
żółtka - 1 szt
lodowata woda - opcjonalnie 1/2 łyżki
  • krem
śmietanka 36% - 200 g
mleko - 100 ml
cukier - 30 g
żółtka jaj-  4 szt
mąka ziemniaczana - 30 g
sok z 2 cytryn ok.200 ml
sok z 1 pomarańczy
skórka z cytryny
listki mięty do dekoracji


Etap I - Kruche ciasto
Mąkę przesiej przez sito do miski lub na stolnice, dodaj pokrojone w kawałki zimne masło, cukier oraz żółtko. Zagnieć ciasto przy użyciu robota (hak) lub ręcznie, jeżeli ciasto się nie klei dodaj łyżkę bardzo zimnej wody. Zawiń w folie spożywczą wstaw do lodówki na 30 minut.

Etap II - Wstępne pieczenie - spód ciasta
Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki. Stolnice obsyp mąką rozwałkuj ciasto do rozmiarów nieco większych niż blacha. Przełóż ciasto delikatnie na blachę najlepiej za pomocą wałka ( Oprósz ciasto mąką, delikatnie nawiń na wałek i rozwiń nad formą. Dociśnij ciasto do ścianek formy i odetnij fragmenty zwisające poza brzegi.) Na ciasto rozłóż papier do pieczenia i wysyp fasolą/ryżem lub specjalnymi kamieniami aby ciasto nie urosło. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 15 minut, następnie zdejmij papier i obciążenie i piecz jeszcze 5 minut. Wyjmij ciasto do wystygnięcia. 

Etap II - Cytryny
Za pomocą wyciskarki do cytrusów lub ręcznie wyciśnij sok z 2 cytryn oraz 1 pomarańczy. Zetrzyj skórkę z cytryn.

Etap III - Krem
Do rondla przelej śmietankę, mleko oraz cukier, zagotuj. W drugim rondlu wymieszaj mąkę ziemniaczaną z żółtkami, dodaj zagotowane mleko ze śmietanką, następnie dodaj wcześniej wyciśnięty sok z cytrusów oraz startą skórkę. Zagotuj aż do zgęstnienia, cały czas mieszaj!

Etap IV -  Pieczenie
Powstały krem delikatnie rozlej na ostudzony spód. Wstaw do piekarnika (180 stopni) piecz 15 minut.

Etap V - Delektuj się
Ciasto podawaj schłodzone oprószone cukrem pudrem i listkami mięty. Najlepiej smakuje w towarzystwie mojito :)